Uniunea Europeana va acorda un miliard de euro fermierilor saraci din tarile non-membre UE, in urmatorii trei ani. Desi statele membre au cazut de acord in principiu asupra acestei probleme, au existat unele divergente cu privire la sursa acestor bani.

Ministrii de finante ai statelor membre UE au ajuns la o intelegere. Astfel, banii vor fi alocati in trei faze, pana in 2010, iar in acest an este programata o prima transa, in valoare de 270 milioane de euro.

„S-a ajuns la un acord si anume punerea la dispozitie a acestor bani pentru a ajuta productia alimentara din tarile cele mai sarace”, a anuntat ministrul adjunct de finante al Germaniei, Joerg Asmussen.

Printre alte locuri din lume, banii for fi alocati si pentru seminte si fertilizatori in Africa. Presedintele Comisiei Europene (CE) Jose Manuel Barroso a sugerat aceasta finantare inca de acum sase luni.

Dupa indelungi plangeri, inclusiv din partea Germaniei si a Parlamentului European, s-a stabilit ca banii sa nu provina din fondurile ne folosite pentru sibventionarea agriculturii europene.

In schimb, vor fi re-alocate fonduri din bugetul pentru relatiile externe. De asemenea, o parte din bani va proveni din fondurile create pentru riscuri si alte cheltuieli.

Bugetul total al Ue in 2009 va fi de 116,1 miliarde de euro, din care Germania va oferi 7,4 miliarde, suma ce face din acest stat cel mai mare contibuitor la bugetul comunitar.

Sursa: DW