Parlamentul şi Consiliul European au adoptat programul de asistenţă financiară pentru susţinerea unor proiecte majore în domeniul energiei, prevăzute în Programul European de Relansare Economică. Un rol important este atribuit susţinerii proiectului energetic Nabucco.

Pe această temă, ministrul Afacerilor Europene Vasile Puşcaş a declarat că „României i-a fost destinată astfel o injecţie de capital constând în fonduri europene şi va deveni un actor activ în noul concept de securitate energetică adoptat de Parlamentul şi de Consiliul European”.

El consideră că România are „un interes deosebit cu privire la promovarea infrastructurilor de gaz şi de electricitate , contribuind în acest mod la continuitatea şi la interoperabilitatea reţelelor de energie”.

În cadrul proiectului, ţara noastră va avea ca responsabilitate implementarea acestor proiecte, mai exact interconectarea pentru gaz cu Bulgaria, cu Ungaria, concretizarea proiectului de infrastructură şi de echipamente pentru fluxurile inverse de gaz, totul ridicându-se la un total de 320 de milioane de euro.