Uniunea Europeană aşteaptă soluţii urgente pentru depăşirea disensiunilor în relaţia cu Statele Unite privind subvenţiile masive acordate de Administraţia Joseph Biden, în contextul eforturilor de evitare a unui conflict comercial transatlantic, conform cotidianului Financial Times.

Lipsă de progres pentru depășirea disensiunilor

Bruxellesul şi Washingtonul au creat un grup special de lucru pentru abordarea efectelor Legii americane privind Reducerea Inflaţiei (IRA), care prevede alocarea unor subvenţii ecologice în valoare de 369 de miliarde de dolari (354,6 miliarde de euro) şi stimularea achiziţiilor de produse americane.

Statele din cadrul Uniunii Europene sunt preocupate de lipsa de progrese în negocierile cu Washingtonul pentru depăşirea disensiunilor. Jozef Sikela, ministrul Comerţului din Cehia, ţară care deţine Preşedinţia semestrială a Consiliului Uniunii Europene, a declarat vineri că naţiunile UE aşteaptă soluţii până la următoarea sesiune a Consiliului bilateral pentru Comerţ şi Tehnologie, programată pe 5 decembrie.

„Ceea ce este important pentru noi este că Statele Unite conştientizează preocupările noastre, iar grupul de lucru trebuie să furnizeze o soluţie acceptabilă pentru ambele părţi. Ne vom concentra pe identificarea anumitor soluţii până la reuniunea din 5 decembrie”, a afirmat Jozef Sikela.

Afirmaţiile reprezentantului Preşedinţiei cehe a Consiliului UE reflectă frustrarea din ce în ce mai mare a Uniunii Europene privind amploarea schemei de subvenţii din Statele Unite şi preocupările că eşecul în obţinerea unor termeni mai buni pentru UE riscă să genereze o dispută gravă, într-un moment în care ambele părţi trebuie să prioritizeze unitatea transatlantică în contextul invaziei Rusiei din Ucraina.

Îngrijorare privind legea pentru Reducerea Inflaţiei

Legea americană pentru Reducerea Inflaţiei este „foarte îngrijorătoare”. „Eu vreau cu orice preţ să evităm un război comercial. Nu ar fi nimeni avantajat de un război comercial”, a declarat ministrul olandez al Comerţului, Liesje Schreinemacher.

Legea americană pentru Reducerea Inflaţiei prevede credite fiscale şi subvenţii destinate clienţilor şi companiilor din SUA pentru produse precum maşini electrice, turbine eoliene şi utilizarea hidrogenului ecologic, în contextul în care Statele Unite vor să reducă emisiile poluante şi să creeze locuri de muncă. Legea va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2023, dar numeroase companii europene au semnalat deja că vor opta pentru a face investiţii în SUA, în detrimentul Uniunii Europene. Preţurile la energie sunt mult mai mici în Statele Unite.

Unele state UE, printre care Franţa, cer Bruxellesului să riposteze printr-un sistem european de subvenţii masive, iar ideea este susţinută de Germania.