Raportul a fost discutat în sesiunea Parlamentului European, alături de cel privind situaţia din Georgia, care pare să preia rolul de istorie de succes în Parteneriatul Estic pe care, până acum câţiva ani, îl deţinea Republica Moldova. 
La Chişinău, situaţia democraţiei se agravează în ultimul timp, a declarat raportorul pentru Moldova, Petras Auštrevičius.

El s-a referit în special la modificarea sistemului electoral anul trecut, în pofida recomandărilor instituţiilor internaţionale, dar şi la anularea alegerilor din municipiul Chişinău din această vară, câştigate de un lider al opoziţiei. Din cauza derapajelor antidemocratice, un program de asistenţă macrofinanciară în valoare de 100 de milioane de euro a fost suspendat până după alegerile parlamentare din februarie 2019 – a declarat comisarul european pentru politica de vecinătate şi negocieri pentru extindere, Johannes Hahn. 

Mai mulţi europarlamentari au criticat guvernarea de la Chişinău şi şi-au exprimat îngrijorarea faţă de situaţia democraţiei din Republica Moldova. În acelaşi timp, europarlamentarul român Andi Cristea, copreşedinte al Comitetului parlamentar de asociere UE-Republica Moldova, a declarat că nu va susţine demersul de suspendare a asistenţei financiare destinate Chişinăului.

 Potrivit lui, cetăţenii Republicii Moldova nu trebuie să sufere din cauza luptelor politice. Potrivit analiştilor de la Chişinău, acesta este unul dintre cele mai critice documente la adresa Republicii Moldova din istoria relaţiilor cu UE.RADOR