"Măsura îi va permite Hypo Alpe Adria să respecte noile norme de capital. Austria trebuie să prezinte urgent un plan pentru vânzarea activelor care nu sunt viabile", a declarat vicepreşedintele Comisiei Europene Joaquín Almunia, responsabil pentru concurenţă.

Potrivit unei decizii a Autorităţii de supervizare a pieţelor financiare din Austria, Hypo Alpe Adria trebuie să îndeplinească norme mai stricte de capital până la 31 decembrie 2012. Pentru a putea respecta aceste norme, Austria intenţionează să demareze o majorare de capital în valoare de 500 milioane de euro sub formă de acţiuni şi să acorde o garanţie de stat în valoare de 1 miliard de euro.

Statul austriac a preluat controlul la Hypo Alpe-Adria-Bank International AG în anul 2009 pentru a evita colapsul unei bănci care ar fi avut un impact semnificativ în Europa Centrală şi de Est, după ce foştii proprietari, incluzând aici şi Bayerische Landesbank, şi-au retras sprijinul.

Agenţiile de rating urmăresc cu atenţie sectorul bancar din Austria, în condiţiile în care băncile austriece sunt principalii creditori din Europa emergentă, pentru a vedea dacă vor avea nevoie de noi ajutoare de stat.
Sursa: Agerpres