Iniţial se presupunea că o decizie finală cu privire la termenul intrării în vigoare a embargoului împotriva Iranului ar putea interveni la reuniunea Consiliului pentru Afaceri Externe al Uniunii Europene, prevăzută pentru luni, la Luxemburg.

"Situaţia din jurul Iranului şi calendarul privind instituirea unui embargo asupra livrărilor de petrol din această ţară au fost eliminate de pe ordinea de zi a reuniunii ministeriale de la Luxemburg, discutarea lor fiind amânată pentru următoarea reuniune a Consiliului UE (la nivel de miniştri de externe), de la sfârşitul lunii mai", a declarat, sub rezerva anonimatului, un diplomat european.

Potrivit informaţiilor disponibile, în această privinţă au insistat Italia şi Grecia, care se tem că o interdicţie definitivă asupra importurilor de petrol iranian poate duce la creşterea semnificativă a cheltuielilor lor pentru a-şi asigura necesităţile energetice. Mai ales că ambele ţări trebuie să pună în aplicare programe de stabilizare pentru reducerea cheltuielilor bugetare, ceea ce le face mai puţin flexibile în ceea ce priveşte achiziţionarea de resurse energetice pe piaţa liberă.

UE îi revin 20% din exporturile de petrol iraniene, iar principalii beneficiari sunt Grecia, Italia şi Spania.

Decizia privind instituirea unui embargo la livrările de petrol în ţările membre ale UE a fost adoptată încă la 23 ianuarie a.c., dar aria ei a fost limitată la "încheierea de noi contracte" cu Teheranul.

În ceea ce priveşte contractele existente asupra furnizării de "aur negru" din Iran în Europa, suspendarea lor a fost amânată de UE până la 1 iulie 2012.
Sursa: Agerpres