Ucraina a făcut plângere pe tema cerealelor

OMC (Organizaţia Mondială a Comerţului) a anunțat că Ucraina a depus o petiție la OMC pe tema interdicției impuse de trei state UE care vizează importurile de produse alimentare ucrainene, transmite Reuters.

„Putem confirma că o cerere de consultări a fost primită luni seara. Noi informaţii vor fi oferite după ce această cererea va fi transmisă membrilor noştri”, a declarat un purtător de cuvânt de la OMC.

Purtătorul de cuvânt nu a dezvăluit care sunt ţările vizate de plângere. Autorităţile de la Kiev au anunţat, însă, anterior că demersul lor vizează Polonia, Slovacia şi Ungaria.

Luni seara, Kievul a anunţat că a depus petiția la OMC împotriva a trei ţări UE – Polonia, Slovacia şi Ungaria – care au prelungit embargoul asupra importurilor de cereale din Ucraina. Asta în pofida ridicării restricţiilor decisă de Bruxelles.

„Este crucial pentru noi să stabilim că statele membre nu pot interzice individual importul de mărfuri ucrainene. De aceea depunem o plângere împotriva lor. Sperăm că aceste ţări îşi vor ridica restricţiile. Și că nu va fi nevoie să mergem în instanţă mult timp pentru a ne rezolva litigiul”, a explicat ministrul Economiei, Iulia Svyrydenko.

Restricțiile au fost păstrate de 3 țări

Comisia Europeană a revizuit vineri interdicţia introdusă de cinci state membre UE din Europa de Est, printre care şi România. Embargoul se referă la importurile de cereale ucrainene. Asta, în schimbul unor angajamente ale Kievului că va lua măsuri pentru a controla afluxul de cereale spre ţările vecine.

Însă, Polonia, Slovacia şi Ungaria au anunţat vineri că vor păstra propriile lor restricţii cu privire la importurile de cereale ucrainene. Autorităţile de la Varşovia, Bratislava şi Budapesta susţin că acţionează în interesul economiilor lor. Și că deciziilor lor sunt destinate să protejeze fermierii lor de afluxul de produse ucrainene.

Ucraina era unul dintre cei mai mari exportatori mondiali de cereale, înainte de invazia rusească din 2022. Războiul a redus capacitatea de a expedia produse agricole prin porturile sale de la Marea Neagră.

De atunci încoace, fermierii ucraineni s-au bazat pe exporturile realizate prin ţările vecine, inclusiv prin România. Cu toate acestea, afluxul de cereale şi oleaginoase ucrainene în ţările vecine a afectat veniturile fermierilor est-europeni astfel că guvernele din regiune au interzis importurile de produse agricole ucrainene.