"Condiţiile acordului cu Rusia ne permit să cumpărăm gaze ruseşti pentru echilibrarea sistemului în timpul vârfului de consum. De exemplu, dacă vedem că necesarul de gaze este mai mare decât celelalte resurse ale noastre, respectiv producţia proprie, importurile din UE, rezervele din depozitele subterane, atunci ne vom folosi de dreptul de a cumpăra gaze de la Gazprom", a afirmat directorul general al Naftogaz, Andri Kobolev.

Companiile europene vor rămâne principalii furnizori de gaze ai Ucrainei, a subliniat Kobolev.

Naftogaz a anunţat marţi că a transferat Rusiei prima tranşă, de 1,45 de miliarde de dolari, din datoria pentru gazele livrate de Gazprom.

După luni de zile de negocieri, ultima rundă de discuţii dintre Rusia şi Ucraina, mediată de Uniunea Europeană, a dus la semnarea, pe 30 octombrie, a unui acord pe perioada iernii care asigură livrările de gaze către Ucraina până în luna martie.

Potrivit acordului, Rusia va relua livrările de gaze destinate Ucrainei la un preţ de 378 de dolari pentru 1.000 de metri cubi, valabil până la sfârşitul acestui an, şi de 365 dolari în primul trimestru din 2015.

Autorităţile de la Kiev trebuie să plătească în schimb Gazprom 3,1 miliarde de dolari din datoriile de peste 5 miliarde de dolari, până la sfârşitul acestui an.

În luna iunie, Gazprom a decis, din cauza datoriilor mari ale Ucrainei, ca acest stat să plătească în avans livrările de gaze.