Până în prezent, Ucraina nu a propus Moscovei şi Uniunii Europene decât să participe la administrarea gazoductelor sale, care reprezintă principala cale de tranzit pentru gazul rusesc destinat Europei.

La ora actuală nu mai este vorba de administrarea, ci de ‘posesia’ gazoductelor, a precizat pentru AFP acest responsabil, sub acoperirea anonimatului. Prin această propunere, Ucraina speră să obţină o reducere a preţului gazului rusesc, pe care îl consideră prea ridicat, a mai precizat el.

Acest proiect va fi în prim-planul discuţiilor pe care preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici le va purta la Moscova cu omologul său rus Dmitri Medvedev şi cu primul ministru Vladimir Putin, cu ocazia vizitei de pe 24 septembrie, a adăugat responsabilul ucrainean.

Ucraina, care va plăti 400 de dolari pentru 1.000 de metri cubi de gaz rusesc în al patrulea trimestru din acest an, speră ca acest preţ să fie redus la 190-210 dolari, a afirmat aceeaşi sursă.

Tensiunile dintre cele două ţări continuă să crească şi Ucraina încearcă de multe luni să obţină o reducere a preţului pentru gazele naturale ruseşti. Acest preţ a fost fixat printr-un contract valabil pe 10 ani, semnat în 2009 de către fostul prim-ministru Iulia Timoşenko, motiv pentru care lidera opoziţiei ucrainene este în prezent judecată pentru abuz de putere.
SURSA: Agerpres