După acordul de vineri privind plafonarea preţului petrolului din Rusia la 60 de dolari pe baril, Ucraina a reacţionat, lăsând de înţeles că şi-ar fi dorit o decizie şi mai drastică la adresa Moscovei.

Omul lui Zelenski afirmă că plafonul pentru petrolul rusesc ar fi trebuit stabilit mult mai jos, la 30 de dolari/baril

Mai exact, Andrii Iermak, şeful administraţiei prezidenţiale de la Kiev, a declarat sâmbătă, 3 decembrie, că plafonul de preţ pentru petrolul rusesc ar trebui redus până la 30 de dolari pe baril pentru a lovi mai puternic economia Rusiei.

„Este tot ceea ce a propus grupul McFaul-Yermak, însă ar fi necesar să fie redus la 30 de dolari pentru a distruge mai repede economia inamicului”, este mesajul postat de Andrii Iermak pe contul său de Telegram, făcând referire la un grup de lucru internaţional privind sancţiunile, transmite agenţia Reuters.

Economia Rusiei „va fi distrusă” de introducerea plafonării preţului petrolului rusesc la 60 de dolari pe baril, după acordul convenit de UE, G7 şi Australia, a afirmat Andrii Iermak.

„Întotdeauna ne atingem obiectivul şi economia rusă va fi distrusă, iar ea (Rusia) va plăti şi va fi responsabilă pentru toate crimele sale”, a mai afirmat şeful administraţiei prezidenţiale ucrainene în mesajul respectiv.

Decizia care va lovi puternic economia Federaţiei Ruse

Reamintim că vineri, 2 decembrie, ţările ce fac parte din grupul G7, împreună cu Australia, au convenit să plafoneze preţul petrolului rusesc la 60 de dolari pe baril, după acordul la care au ajuns mai devreme cele 27 de ţări ale Uniunii Europene.

„G7 şi Australia (…) au ajuns la un consens cu privire la un preţ maxim de 60 de dolari pe baril pentru petrolul brut de origine rusă transportat pe mare”, au declarat aceste ţări într-o declaraţie comună.

Înţelegerea fusese convenită joi de UE, în coordonare cu aliaţii din G7, în special SUA şi Marea Britanie, dar Polonia nu îşi dăduse acordul, cerând stabilirea unui plafon mai redus, unele surse menţionând 30 de dolari pe baril. În final, Varşovia a acceptat vineri plafonul de 60 de dolari barilul.

Această măsură, ce are ca obiectiv să reducă veniturile Rusiei în contextul războiului purtat de aceasta contra Ucrainei, este complementară embargoului european asupra petrolului rusesc importat pe cale maritimă şi care intră în vigoare luni.

Concret, prin această plafonare UE interzice companiilor europene implicate în livrarea petrolului rusesc pe cale maritimă (companii de transport, de asigurări etc.) să-şi ofere serviciile dacă petrolul livrat depăşeşte pragul de 60 de dolari barilul.