Ivan Filiponenko, reprezentant al departamentului militar al Republicii Populare Lugansk, a informat că miliția din Lugansk continuă să înregistreze desfășurarea echipamentelor militare ale Forțelor Armate ale Ucrainei în zone rezidențiale.

„Continuăm să primim informații despre pregătirea Forțelor Armate ale Ucrainei pentru faza activă a ostilităților. Pe parcursul săptămânii trecute, serviciile noastre de informații au dezvăluit desfășurarea a 19 unități de echipament militar în zone rezidențiale a opt așezări din teritoriul controlat de către Forțele armate ale Ucrainei”, a transmis Ivan Filiponenko.

De altfel, acesta a adăugat că unitățile trupelor de inginerie radio ale Forțelor Aeriene ale Forțelor Armate ale Ucrainei, staționate în regiunea Lugansk, au fost transferate într-un regim de serviciu consolidat, conform Interfax.

De asemenea, reamintim că Vladimir Putin, prin vocea ministrului de Externe Serghei Lavrov, a transmis un mesaj extrem de important către Ucraina. Ar putea fi începutul detensionării unei crize ce a aruncat în aer Europa şi NATO.

Pace între Rusia şi Ucraina?! Răsturnare surpriză de situație

Potrivit ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, Moscova este gata să-l primească la discuţii pe preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. Cele două părţi ar urma să discute despre normalizarea relaţiilor bilaterale.

Totuşi, Rusia pune şi condiţii. Dacă liderul de la Kiev îşi doreşte să ridice şi problema regiunii Donbas din sud-estul Ucrainei, atunci ar trebui să vorbească mai bine cu Grupul de Contact, , transmite agenţia TASS.

Reamintim că acest grup este format din reprezentanţi ai Ucrainei, Rusiei şi ai OSCE (Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa).

„Președintele rus a spus: dacă Zelenski vrea să discute despre normalizarea relațiilor bilaterale care sunt afectate de «acțiunile unilaterale ale regimului său» – iar noi, bineînțeles, am reacționat la aceste acțiuni – suntem pregătiți pentru asta, nicio problemă.

Lăsați-l să vină la Moscova, Soci sau Sankt Petersburg, unde este de acord, dar dacă dorește să discute despre Donbas, ar trebui să apeleze la Grupul de Contact, care printr-o decizie a formatului Normandia ar trebui să ia în considerare toate problemele de reglementare direct între Kiev și Donețk, Kiev și Lugansk”, a declarat Serghei Lavrov, într-un interviu acordat vineri, 28 ianuarie.

Preşedintele Ucrainei trebuie să corecteze “distrugerea” iniţiată de către el şi predecesorii săi

Şeful diplomaţiei ruse a mai criticat şi atitudinea preşedintele Volodimir Zelenski cu privire la Republicile Populare Donețk și Lugansk.

Atunci când preşedintele Ucrainei susține că nu dorește să discute cu reprezentanții acestor două republici, “acest lucru este rău, dar este rău pentru criza intra-ucraineană”, spune Lavrov.

Ministrul rus de Externe a adăugat că Vladimir Putin este gata să ia în considerare o normalizare a relaţiilor cu Ucraina, dacă Zelenski va corecta “distrugerea” iniţiată de către el şi predecesorii săi.

„În ceea ce privește relațiile noastre, dacă are ceva de spus și [înțelege] cum să corecteze «distrugerea» inițiată de Kiev – de către Zelenski și predecesorii săi – suntem gata să luăm în considerare acest lucru. Președintele (Vladimir Putin – n.red.) a indicat clar acest lucru”, a mai precizat Serghei Lavrov în interviul de vineri.