Premierul Călin Popescu Tăriceanu a decis la sfârşitul săptămânii trecute eliminarea PD de la guvernare şi formarea unui nou guvern PNL – UDMR.

Prim-ministrul a declarat că va prezenta Parlamentului o nouă listă a membrilor Guvernului, din care nu va face parte Partidul Democrat. „Este timpul ca cineva să aibă curajul să spună clar şi răspicat că Alianţa PNL-PD nu mai are resurse interne pentru a fi o soluţie în beneficiul României. Ca prim-ministru al României, sunt primul care trebuie să recunoască acest adevăr. Voi face tot ceea ce depinde de mine pentru a mă asigura că România va continua să meargă înainte, spre Uniunea Europeană, nu în spate, spre un trecut comunist şi balcanic“, a declarat Tăriceanu, spunând că trebuie să-şi asume responsabilitatea găsirii unei soluţii pentru ieşirea din criză.

Marko Bela, preşedintele UDMR, a declarat că partidul său are interesul unei stabilităţi guvernamentale şi de aceea a decis să meargă împreună cu PNL într-o altă formulă de guvernare. Până la închiderea ediţiei Capital, lista membrilor noului Guvern nu fusese trimisă Parlamentului, dar presa apărută la începutul acestei săptămâni a vehiculat următoarele nume în Executiv: Tudor Chioariu (Ministerul Justiţiei), Cristian David (Ministerul Internelor), Teodor Meleşcanu (Ministerul Apărării), Paul Păcuraru (Ministerul Muncii), Adrian Cioroianu (Ministerul Afacerilor Externe), Cristian Adomniţei sau Puiu Haşoti (Ministerul Educaţiei).