Turism Felix a fost printre puţinele companii din turism care au reuşit o majorare semnificativă a cifrei de afaceri, 27%, şi a profitului operaţional, 130%. Cotaţia bursieră nu a ţinut însă cont de aceste cifre.

Un sector mai slab reprezentat la BVB, dar, cel puţin teoretic, important pentru economie, este cel al turismului. Turismul a intrat în atenţia mai multor investitori anul acesta, odată cu schimbarea Guvernului, care a dus şi la creşterea vizibilităţii acestui sector.

În topul realizat de Contrast, turismul este reprezentat de doar două companii, Eforie şi Turism Felix. Pe pieţele BVB există mai multe societăţi din turism, însă clasamenul Contrast a luat în calcul cele mai lichide 40 de societăţi de pe piaţa principală şi zece de pe cea secundară.

Ambele companii ocupă aceeaşi poziţie în topul Contrast, respectiv 26, fiecare obţinând 51,5 puncte. Rentabilitatea reală a capitalului a fost negativă pentru amândouă, ca de altfel şi randamentul acţiunilor, -70%, în cazul Eforie, şi -81%, în cel al Turism Felix. Cea de-a doua societate, Felix, a reuşit totuşi să urce de pe poziţia 36, în 2007, pe locul 26. „Performanţele companiei s-au menţinut în ceea ce priveşte gradul de ocupare la circa 55,8%, pe fondul scăderii acestui indicator la nivelul industriei în 2008 până la 36%“, spune Elena Meier, manager Contrast Management-Consulting.

Cifra de afaceri a companiei a crescut cu 27% faţă de 2007, iar profitul operaţional s-a majorat cu 130%. Totodată, programul de investiţii a fost continuat, fiind cheltuite 23,4 milioane lei pentru modernizarea capacităţilor existente. Perspectivele sunt pozitive şi pentru acest an, în condiţiile în care introducerea unor măsuri precum tichetele de vacanţă vor menţine cifra de afaceri şi de profit. În primele şase luni, titlurile Turism Felix s-au apreciat cu 9,4%, însă cotaţia mai are foarte mult de recuperat din pierderile din 2008.

Turism Felix şi-a menţinut gradul de ocupare la circa 55,6% în 2008, în ciuda scăderii acestui indicator la nivelul industriei cu 36%.
Elena Meier, manager Contrast Management