În fiecare an, circa 10.000 de nave care transportă 150 de milioane de petrol şi produse petroliere trec prin Strâmtorile Bosfor şi Dardanele. Strâmtoarea Bosfor este una din cele mai importante din lume pentru transportul maritim al ţiţeiului, cu peste 3% din cantitatea furnizată pe plan mondial, în special din Rusia şi Marea Caspică, traversând canalul navigabil de 27,35 kilometri care leagă Marea Neagră de Marea Mediterană. 

De asemenea, prin Strâmtoarea Bosfor se livrează cantităţi importante de cereale din Rusia şi Kazahstan către pieţele mondiale. 

Agenţia de transport maritim GAC a anunţat redeschiderea traficului după ce a fost închis sâmbătă dimineaţa timp de câteva ore din motive de securitate, iar vapoarele pot acum traversa Strâmtoarea Bosfor, care împarte Istanbulul în două părţi: cea asiatică şi cea europeană. 

Un purtător de cuvânt al Transneft, compania care deţine monopolul asupra sistemului de oleoducte din Rusia, a anunţat că principalul port de la Marea Neagră, Novorossiisk, operează normal şi are suficiente petroliere lângă port pentru a continua operaţiunile de încărcare neîntrerupt până în 25 iulie, indiferent de ce se întâmplă în Strâmtoarea Bosfor. 

Datele Reuters arată că aproximativ zece petroliere sunt ancorate în largul Istanbulului, aşteptând instrucţiuni pentru a naviga prin Strâmtoarea Bosfor. 

De asemenea, prin Turcia sunt transportate cantităţi importante de ţiţei din Marea Caspică şi state cum ar fi Azerbaidjan şi Kazahstan către terminalele din Marea Mediterană, cum ar fi portul Ceyhan care ocoleşte Strâmtoarea Bosfor. 

Un reprezentant al companiei britanice BP care operează conductele de ţiţei şi gaze din Azerbaidjan către Turcia, prin Georgia, a afirmat că nu au existat întreruperi ale livrărilor. 

O sursă de la compania azeră de stat Socar a declarat pentru Reuters că livrările de ţiţei către Ceyhan nu au fost afectate. 

Agenţia iraniană de ştiri Mehr a informat că Teheranul a oprit temporar exporturile de produse petrochimice către Turcia în urma închiderii graniţelor între cele două ţări. AGERPRES