Turcia nu va mai opri refugiaţii sirieni să ajungă în Europa, a declarat un înalt oficial turc, în timp ce Ankara a răspuns vineri la uciderea soldaţilor turci într-un atac aerian al forţelor guvernamentale siriene în regiunea Idlib din nord-vestul Siriei, relatează Reuters.

Surse din armată susțin că în jur de 70 de militari turci ar fi fost uciși joi seara, în urma un raid aerian. O clădire situată în satul Balioun ar fi fost lovită din plin, aceasta fiind folosită drept centru de operațiuni după ce Turcia a trimis întăriri în zonă pentru a ajuta grupurile de rebeli, la începutul lunii februarie.

Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului a anunțat inițial un bilanț de 34 de morți. Rahmi Dogan, guvernatorul provinciei Hatay de la granița cu Idlib, a confirmat că cel puțin 22 de militari turci au fost uciși.

Surse din Turcia au dat vina pe regimul din Siria pentru atac, dar mai multe surse din Idlib, precum și filmări neverificate care au surprins raidul aerian, sugerează că atacul ar fi fost efectuat de către Forțele Aeriene ale Rusiei.

Directorul de comunicaţii turc Fahrettin Altun a declarat că drept represalii, toate ţintele „cunoscute” ale guvernului sirian au fost bombardate de unităţile turce de sprijin aerian şi terestru. Potrivit Agerpres, detaliile represaliilor nu au fost imediat clare.

Refugiaţii, lăsaţi să traverseze marea spre UE

Aproximativ un milion de civili au fost strămutaţi în apropiere de frontiera turcă din decembrie, în timp ce guvernul sirian susţinut de Rusia a lansat o ofensivă asupra teritoriului rebelilor sirieni sprijiniţi de Turcia, marcând cea mai gravă criză umanitară în războiul de nouă ani.

În aşteptarea sosirii iminente a refugiaţilor din Idlib, poliţia turcă, serviciile pazei de coastă şi de securitate a frontierei au primit ordinul de a-i lăsa pe refugiaţi să ajungă pe uscat şi mare în Europa, a declarat oficialul turc pentru Reuters.

„Am decis, cu efect imediat, să nu-i mai oprim pe refugiaţii sirieni să ajungă în Europa pe uscat sau pe mare”, a precizat oficialul, care a cerut anonimatul. „Toţi refugiaţii, inclusiv sirieni, sunt bineveniţi acum să traverseze (marea) spre Uniunea Europeană”, a adăugat el.