Rusia și Ucraina au semnat săptămâna trecută la Istanbul un acord care permite reluarea exporturilor de cereale din porturile ucrainene. Un reprezentant al statului turc a dat detalii despre implementarea acordului.

Acesta susține că exporturile ar urma să fie reluate săptămâna viitoare, iar conform estimărilor, acestea ar putea ajunge la 25 de milioane de tone în 2022, scrie Sky News.

„Exporturile de cereale din Marea Neagră ar putea fi reluate într-o săptămână prin porturile ucrainene și ar putea ajunge la 25 de milioane de tone până la sfârșitul anului”, a spus oficialul turc.

Menționăm faptul că Turcia și ONU au fost cele care s-au ocupat de toate detaliile astfel încât acordul dintre Rusia și Ucraina să fie posibil, iar exporturile să fie reluate după ce porturile au fost blocate de forțele rusești.

Când începe exportul de cereale din Ucraina?

Purtătorul de cuvânt al președintelui Turciei susține că data fixă la care exporturile vor începe nu a fost încă stabilită și are la bază pregătirea logistică aflată acum în desfășurare.

„Data exactă la care vor începe exporturile oprite de invazia Rusiei va fi determinată de pregătirea logistică”, a declarat purtătorul de cuvânt al președintelui turc Recep Tayyip Erdogan, Ibrahim Kalin.

Potrivit estimărilor, de la debutul războiului și până în prezent, până la 100 de nave care transportau cereale și alte produse agricole au fost blocate în porturile ucrainene.

ONU este și ea optimistă cu privire la reluarea exporturilor. Conform ultimelor declarații ale oficialilor, Națiunile Unite se așteaptă ca primele nave să plece în câteva zile.

La rândul său, un consilier al asigurătorilor mondiali a propus un mecanism care ar putea ajuta la acoperirea comerțului, având în vedere cantitatea mare de cereale care urmează să fie transportată.

Rusia și Ucraina a semnat două acorduri separate

Amintim faptul că Rusia și Ucraina au reușit să semneze săptămâna trecută un acord istoric la Istanbul privind exportul cerealelor ucrainene.

Discuțiile au loc în contextul în care sediul care supraveghează exporturile de cereale ucrainene urmează să fie inaugurat miercuri în orașul turc Istanbul, în urma acordului istoric de săptămâna trecută.

Două acorduri separate cu Turcia și ONU au fost semnate în acest sens la Istanbul, în cadrul unei ceremonii inedite pentru două ţări aflate în război, notează AFP. Mai exact, Kievul şi Moscova au semnat două texte identice, dar separate, la solicitarea Ucrainei, care a refuzat să parafeze orice document împreună cu Rusia.

Acordul a fost negociat încă din luna aprilie, iar secretarul general al ONU Antonio Guterres, a fost cel care a luat inițiativa în acest sens.