Decizia Turciei de a cumpăra S-400 de la Moscova a fost văzută de unii dintre aliații săi occidentali ca o piedică pentru alianță. Acordul a provocat și îngrijorare pentru că armele nu pot fi integrate în apărarea NATO.

Un comandant senior al NATO a declarat săptămâna trecută că alianța va continua să impună Ankarei să cumpere arme care ar putea funcționa împreună cu sistemele NATO, adăugând că până în prezent rachetele S-400 nu au fost livrate Turciei.

“S-a terminat, rachetele S400 au fost achiziționate. Restul sunt doar detalii.„, a spus Canikli.

Dar Turcia nu s-a mulțumit doar cu înțelegerea S-400, a adăugat el.

„De asemenea, încheiem acorduri preliminare cu Consorțiul EUROSAM pentru ca această tehnologie să se dezvolte, să producă și să utilizeze propriile noastre surse de sisteme de apărare aeriană”, a menționat Nurettin Canikli, referindu-se la un proiect de apărare Franco-Italian comun.

Canikli a semnat miercuri o scrisoare de intenție cu Franța și Italia, la Bruxelles, pentru a consolida cooperarea în proiectele de apărare, inclusiv apărarea antirachetă, au declarat săptămâna trecută surse din Ministerul Apărării din Turcia.

Ei au spus că, în primul rând, companiile EUROSAM și Turcia vor analiza un sistem bazat pe sistemul de rachete SAMP-T produs de EUROSAM.