Turcia încearcă să stabilească o relație raională cu Europa. O relație din care ambele părți să câștige, în care părțile să nu își facă rău una alteia. Este un lucru nou?

Fără îndoială, nu. Dat fiind că o relație netensionată cu Europa, sub semnul cooperării, este în interesul Turciei, Ankara încearcă să evite să aibă probleme cu capitalele europene.

Perioade tensionate în relațiile dintre Turcia și UE

Însă din diverse motive, presiunile venite din partea Europei impun o atitudine dură din perspectiva intereselor naționale ale Turciei. Ankara nu se ferește să afișeze această atitudine și așa se ivesc uneori perioade tensionate în relațiile dintre Turcia și Uniunea Europeană.

Nimeni nu poate garanta că pe viitor, relațiile dintre cele două părți nu vor trece prin tensiuni similare.

Însă Ankara, prin pașii pe care i-a făcut în ultima perioadă, a arătat că își dorește să dezvolte o relație cu Europa bazată pe cooperare și să rezolve problemele pe calea diplomației.

Se pare că și din partea Europei ar exista un răspuns pozitiv la această atitudine. Cel puțin o parte dintre cei care susțin aplicarea de sancțiuni dure la adresa Turciei sunt încurcați de această nouă abordare a Ankarei.

Utilizarea democrației în locul forței

Există numeroase aspecte care vor necesita colaborarea celor două părți. Însă tot așa, există numeroase probleme care pun față în față Turcia și unele țări membre ale Uniunii Europene și care cresc riscul unei confruntări, scrie Prof. Dr. Kemal İnat pentru TURKIYE.

Cel mai corect drum pentru rezolvarea acestor probleme este utilizarea diplomației și a dialogului în locul forței. Trebuie colaborat în continuare pentru soluționarea unor probleme regionale precum criza refugiaților.

Pentru asta însă, părțile trebuie să demonstreze o voință puternică și că sunt dispuse la compromisuri. Se vede că există o serie de avantaje și de dezavantaje în privința menținerii pe o linie rațională a relațiilor dintre Turcia și Europa.

Punctele critice ale relației Turcia – UE

În primul rând, faptul că Grecia, concurentul regional al Turciei cu care are probleme importante, este membru al Uniunii Europene.

Aesta este unul dintre principalii factori care influențează în mod negativ relațiile dintre Ankara și capitalele europene. Faptul că Grecia și, din 2004, și Ciprul marșează pe solidaritate în interiorul Uniunii Europene și solicită sprijinul țărilor europene în problemele bilaterale cu Turcia reprezintă un dezavantaj important din perspectiva Ankarei.

Poate că integrarea Turciei în Uniunea europeană ar putea elimina parțial acest dezavantaj însă nu greșim dacă am spune că din motive culturale și istorice, Europa va continua să sprijine Grecia și Ciprul, în detrimentul Turciei.

Ciprioții greci, care cunosc această slăbiciune a Europei față de ei și prejudecățile față de Turcia, își doresc mult să folosească Uniunea Europeană drept un element echilibrator față de Ankara în lupta pentru putere și influențează în mod negativ relațiile Turcia – UE…

Lobby-urile anti-turcești

În al doilea rând, lobby-urile anti-turcești care au câștigat o putere importantă în țările europene reprezintă un important dezavantaj pentru relațiile Ankarei cu Bruxelles-ul și cu alte capitale europene.

Aceste lobby-uri sunt uneori etnice, precum cel evreiesc sau cel armean, alteori au un caracter islamofob la adresa identității conservatoare a președintelui Erdoğan.

Acestor lobby-uri trebuie adăugată și o parte a diasporei turcești care se opune guvernării AKP din motive ideologice…

În al treilea rând, câștigarea alegerilor prezidențiale de Joe Biden, despre care se crede că va aborda o linie intervenționistă în problema Turciei, trebuie văzută ca un dezavantaj din punctul de vedere al relațiilor Ankarei cu Europa.

Politica intervenționistă a echipei lui Biden va consolida facțiunile din interiorul UE care au o abordare similară în privința Turciei și le va slăbi pe cele care vor să mențină politica Bruxelles-ului față de Ankara pe o linie rațională…

Presiunile comerciale

În al patrulea rând, faptul că Uniunea Europeană deține o cotă importantă în comerțul exterior și relațiile economice ale Turciei poate avea efecte pozitive din perspectiva unei interdependențe însă în cazul în care apar probleme, poate deveni un factor care facilitează exercitarea unei presiuni economice de către Bruxelles asupra Turciei.

Să ne gândim și că în ultima perioadă, instrumentele economice au fost utilizate tot mai des în politicile intervenționiste împotriva Turciei.

Fără îndoială că în contraponderea acestor dezavantaje, există și elemente importante care pot fi considerate drept avantaje din punctul de vedere al Turciei în relația cu Europa.