Tulpina Omicron, mai periculoasă pentru România decât pentru alte țări. Avertismentul venit din partea unui genetician român

Mircea Iliescu, doctor în genetică și evoluție umană la Universitatea Cambridge, a vorbit despre tulpina Omicron și despre cât de periculoasă este pentru România, în contextul în care un studiu din Africa de Sud a arătat că severitatea bolii este mai mică față de cea produsă de tulpina Delta.

Doctorul Mircea Iliescu spune că cercetările care arată că tulpina Omicron nu este atât de severă au legătură cu o rată ridicată de vaccinare, ceea ce nu se aplică și pentru România.

Acesta spune că există mulți români care au ales să nu se vaccineze, pe lângă faptul că mai avem și anumite categorii vulnerabile.

„Sunt mai multe studii care sugerează că Omicron ar fi mai puțin sever, dar nu avem foarte multe cazuri cu care să comparăm. Un studiu din Marea Britanie arată că sunt internări cu 40% mai puține, dar e vorba despre cei vaccinați. Pentru ceilalți, impactul nu e diferit din punct de vedere al spitalizării.

În România, unde sunt foarte multe persoane nevaccinate nu e o veste liniștitoare, pentru că această blândețe a bolii are mare legătură cu o imunizare destul de mare, prin trecere prin boală sau prin vaccinare. Dacă ne uităm la categoriile vulnerabile stăm prost.”, spune acesta.

El mai spune că tulpina Omicron se comportă ca o boală mai puțin severă, dar că acest lucru depinde de nivelul de vaccinare și de nivelul anticorpilor obținuți prin trecerea prin boală.

”Nu ne liniștește pe noi, cu oamenii de la țară nevaccinați și cu valul Delta care nu prea a mai ajuns acolo”, a declarat Mircea Iliescu.

Mircea Iliescu: Tot vor fi oameni vulnerabili

Geneticianul a vorbit și despre valul 5 al pandemiei și spune că este important ca până atunci oamenii să fie convinși să se vaccineze. Potrivit acestuia, campania de vaccinare ar trebui să fie mai accelerată.

„La cât de repede se transmite Omicron, asta înseamnă că tot vor fi oameni vulnerabili care vor lua virusul chiar dacă varianta e mai blândă.

Orice doză în plus ajută. La noi, varianta Delta a făcut ravagii mai mult în orașe. Avem în România foarte mulți oameni vulnerabili, un studiu arată că avem încă potențial de încă zeci de mii de morți în România, cu un virus – blând sau ne-blând – care trece la o persoană care nici nu a fost vaccinată și nici nu a trecut prin boală.

Virusul ne poate surprinde. Pare un nou moment în care virusul se transmite, dar e mai blând, avem motive de optimism, dar în țări unde populația e vaccinată cu doză booster. Trei doze previn îmbolnăvirile cu noile variante. Avem și medicamente noi. Ar trebui și noi în România să fim parte din acest optimism global și să punem și noi umărul. Avem vaccin, avem medicamente antivirale, înțelegem virusul mai bine, putem spera la o normalitate în a doua jumătate a lui 2022”, a adăugat acesta.