Invitat să comenteze comunicatul Departamentului de Stat privind legile justiţiei, Tudose a spus: ”Ministerul Justiţiei nu are nicio implicare în acest proces, doar a coordonat până la un anumit punct proiectul (…) Ministerul a iniţiat un proiect ca urmare a necesităţii transpunerii în legislaţia internă a unor directive europene şi a unor decizii ale Curţii Constituţionale”.

Mihai Tudose a apreciat că episodul nu trebuie să afecteze relaţiile româno-americane. ”Statele Unite sunt şi trebuie să rămână un aliat al României. Nu mă refer doar la partea militară, ci şi din punct de vedere economic”, a spus premierul.

Când i s-a cerut să se pronunţe asupra discuţiilor legate de cine a fost emitentul adevărat al comunicatului Departamentului de Stat, Tudose a început să rândă. ”Ştiţi cum se spune: altă întrebare”, s-a adresat jurnaliştilor.

 
 

Prim-ministrul a precizat că nu a citit scrisoarea de răspuns semnată de către preşedinţii Camerelor, Liviu Dragnea şi Călin Popescu-Tăriceanu, invocând programul încărcat. ”Nu am citit această scrisoare. Azi e zi liberă, nu? Dar acum plecăm de la serviciu”, a spus Tudose.

Departamentul de Stat american a dat publicităţii, luni, o declaraţie în care îşi exprimă îngrijorarea faţă de preconizatele modificări ale legilor justiţiei.

„Statele Unite observă cu preocupare că Parlamentul României analizează proiecte de lege care ar putea submina acţiunile de combatere a corupţiei şi ar putea slăbi independenţa justiţiei în România. Aceste legi, propuse iniţial de Ministerul Justiţiei, ameninţă progresele înregistrate de România în ultimii ani pentru construirea unor instituţii judiciare puternice, protejate de interferenţe politice”, se arată într-un comunicat postat pe site-ul Departamentului de Stat american.

„Îndemnăm Parlamentul României să respingă propunerile care slăbesc statul de drept şi afectează combaterea corupţiei”, precizează Departamentul de Stat.