Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, are de ales: ori pune în practică cerinţele lui Liviu Dragnea, ori pleacă din Guvern, scrie adevarul.ro. Concret, liderul PSD i-a cerut trei lucruri:

1. În primul rând, mult-aşteptata ordonanţă de urgenţă pe amnistie şi graţiere, care nu poate fi adoptată de Guvern fără avizul lui Tudorel Toader. Potrivit unor surse politice, ministrul Justiţiei i-a transmis lui Dragnea să dea amnistie şi graţiere prin lege, nu prin ordonanţă de urgenţă. Însă timpul nu mai are răbdare cu Liviu Dragnea. E nevoie de mai bine de jumătate de an ca o lege să intre în vigoare, iar procesul lui Dragnea va începe săptămâna viitoare. Deci liderul PSD are nevoie de o măsură urgentă, care să-l salveze de închisoare, în condiţiile în care a primit trei ani şi jumătate cu executare în primă instanţă. Întrebat dacă va da OUG pe amnistie şi graţiere, Toader a răspuns: „La Ministerul Justiţiei nu a existat şi nici nu există un proiect de ordonanţă privind amnistia şi graţierea“.

2. Dragnea i-a cerut lui Tudorel Toader să găsească o soluţie ca protocoalele încheiate între SRI şi instituţiile judicare (Parchetul General, Curtea Supremă şi DNA) să ajungă pe masa CCR. Dragnea ar vrea ca aceste protocoale să fie declarate neconstituţionale, ca, ulterior, instanţele „să omoare“ dosarele în care s-au folosit probe survenite pe filiera SRI.

3. Ordonanţa de urgenţă 6/2016 a fost adoptată de Guvernul Cioloş în urmă cu doi ani, după decizia CCR care a decuplat DNA de SRI.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, s-a întâlnit vineri cu preşedinţii Senatului şi Camerei Deputaţilor, Călin Popescu-Tăriceanu şi Liviu Dragnea, pentru a continua discuţia începută joi pe tema ordonanţei de urgenţă în care vor fi preluate recomandările Comisiei de la Veneţia pentru Legile Justiţiei.

Cei trei demnitari s-au întâlnit în biroul preşedintelui Camerei Deputaţilor.

Ei au avut o discuţie şi joi pe această temă, iar la finalul ei Toader a declarat că în ordonanţa de urgenţă care urmează să fie emisă vor fi preluate din recomandările Comisiei de la Veneţia: „ceea ce trebuie preluat” şi „ceea ce se poate prelua”.

El spunea că urmează să pună textul ordonanţei în circuitul procedural. „Mă duc acum la minister şi îi dau drumul acum”, adăuga Toader.

Potrivit unor surse parlamentare, în discuţia de joi nu s-a ajuns la o formă finală a ordonanţei, urmând ca discuţiile să continue şi zilele următoare.