SUA au impus vineri sancţiuni împotriva unui nou înalt responsabil din Iran, cu toate că au apreciat că Teheranul pare să-şi continue demersurile în favoarea unei detensionări în plan militar între cele două ţări, relatează AFP.

Generalul american Brian Hook a anunţat în cadrul unei conferinţe de presă că Washingtonul va impune sancţiuni împotriva generalului Hassan Shahvarpour, acuzat că a reprimat brutal manifestaţiile din noiembrie din oraşul Mahshahr.

Hassan Shahvarpour a supervizat masacrul a 148 de iranieni fără apărare în regiunea Mahshahr, a afirmat Brian Hook. El a adăugat că Statele Unite au primit 88.000 de mesaje după ce au cerut poporului iranian să pună la dispoziţia guvernului american înregistrări video, fotografii sau mărturii ale represiunilor.

“Vom continua să-i tragem la răspundere pe responsabilii regimului pentru încălcarea drepturilor omului”, a notat generalul american, scrie Agerpres.

Se observă o “dezescaladare” în plan militar în Iran

Sancţiunile anunţate vineri îi interzic în special generalului iranian accesul pe teritoriul american, ceea ce este o măsură simbolică, întrucât administraţia preşedintelui Donald Trump a înăsprit deja considerabil restricţiile privind viza pentru iranieni.

Brian Hook a confirmat pe de altă parte o “dezescaladare” în plan militar în Iran, după intensificarea tensiunilor la începutul acestei luni, în urma raidului american în care a fost ucis generalul iranian Qassem Soleimani.

“S-ar părea că au dat înapoi”, a estimat Hook, adăugând că SUA dispun de “un mix de presiuni economice maxime şi descurajare, datorită ameninţării credibile pe care o reprezintă forţa noastră militară, dacă este atacată”.