Donald Trump, actualul preşedinte al Statelor Unite, a acceptat joi seară, în grădinile Casei Albe, nominalizarea drept candidat al Partidului Republican pentru alegerile prezidenţiale din 3 noiembrie.

„Compatrioţii mei, în această seară, cu inima plină de recunoştinţă şi un optimism fără limită, accept această nominalizare pentru preşedinţia Statelor Unite”, a declarat Donald Trump, în prezenţa a mii de invitaţi, care au ignorat distanţarea socială.

Trump: Agenda politică a lui Biden este „made in China”

Trump nu a pierdut ocazia să-l atace pe Joe Biden, declarând că rivalul său democrat la prezidenţiale va fi groparul „măreţiei Americii”. Alegerile de la 3 noiembrie se vor juca între „visul american” şi un „program socialist de distrugere a destinului preţios” al Statelor Unite, a mai afirmat Trump.

Liderul de la Casa Albă a criticat programul politic al rivalului său Joe Biden, considerând că acesta are o agendă „made in China” ce va conduce la un declin economic.

„Agenda lui Joe Biden este ‚made in China’. Agenda mea este ‚made in USA’”, a declarat Trump în uralele mulţimii adunate în faţa Casei Albe pentru discursul său de acceptare a nominalizării. „Joe Biden poate pretinde că este un ‚aliat al luminii’, dar când vine vorba de agenda sa, Biden vrea să ne ţină complet în întuneric”, a adăugat Trump, făcând referire la discursul de acceptare rostit de rivalul său săptămâna trecută.

„Cum poate Joe Biden să se pretindă a fi un aliat al luminii când propriul partid nici măcar nu poate ţine lumina aprinsă”, a mai spus Trump, atacându-l pe Biden în legătură cu politica sa energetică.

Joe Biden promite o campanie mult mai implicată

De cealaltă parte, candidatul democrat la Casa Albă, Joe Biden, a anunţat joi că îşi va relua campania pe teren în statele-cheie înaintea prezidenţialelor de la 3 noiembrie, trecând peste poziţia sa de mare prudenţă în faţa pandemiei de COVID-19.

Mult mai prezent pe teren, Donald Trump vorbeşte frecvent batjocoritor despre cel pe care îl numeşte „Joe adormitul” pentru că a stat strict izolat acasă, în Delaware, mai mult de două luni cu începere din martie, iar ulterior şi-a limitat deplasările la statul său şi cel vecin Pennsylvania.

„Voi călători prin ţară, acolo unde va fi posibil să fac asta, respectând regulile statelor” în legătură cu adunările publice pentru a limita răspândirea noului coronavirus, a declarat fostul vicepreşedinte american, 77 de ani, în cursul unei strângeri de fonduri.

„Unul din lucrurile la care ne gândim este să merg în Wisconsin şi Minnesota, să petrec ceva timp în Pennsylvania, în Arizona”, a adăugat el referindu-se la aceste state care ar putea stabili rezultatul alegerilor. „O vom face însă într-un mod responsabil, spre deosebire de ceea ce face tipul acesta”, a afirmat Joe Biden despre Donald Trump, potrivit Agerpres.

Biden: Trump alimentează violenţele rasiale din pură strategie politică

Mai mult, Joe Biden l-a acuzat pe Donald Trump că, din pură „strategie politică”, alimentează violenţele care au izbucnit în paralel cu manifestaţiile împotriva rasismului.

„Am spus clar. Nu este loc pentru violenţă, jafuri sau incendii. Niciunul. Zero”, a scris fostul vicepreşedinte care îl va înfrunta pe omul de afaceri republican la alegerile prezidenţiale de la 3 noiembrie. Violenţele „se înrăutăţesc şi noi ştim de ce. Donald Trump refuză chiar să recunoască faptul că există o problemă de disparităţi rasiale în America”, a adăugat Joe Biden.

„În loc să încerce să liniştească apele, el pune ulei pe toate focurile”, a adăugat candidatul democrat. „Violenţa nu este o problemă pentru el, este o strategie politică. Şi cu cât există mai multă, este mai bine bine pentru el” pentru a fi ales din nou, l-a acuzat fostul vicepreşedinte.

Joe Biden şi coechipiera sa, Kamala Harris, au discutat miercuri cu familia lui Jacob Blake, un afro-american împuşcat de mai multe ori în spate de un poliţist alb, duminică, la Kenosha, în Wisconsin. Aceste fapte au reanimat furia în Statele Unite în faţa rasismului şi violenţelor poliţiei. Manifestaţiile au degenerat la Kenosha în violenţe care s-au soldat cu doi morţi şi un rănit grav.