Ceremonia funerară va avea loc pe 10 octombrie, familia cerând ca, în memoria lui Lady Russell, să se facă donații către Societatea Națională pentru Prevenirea Cruzimii față de Copii, scrie Eonline.

Lady Mary Russell, o prietenă și o bună sfătuitoare a Reginei

Moartea ei a survenit cu doar o zi înainte de înmormântarea Reginei Elisabeta, care a avut loc pe 19 septembrie. Peste 2.000 de invitați, printre care Prințul William, Prințul Harry, Regele Charles-al III-lea și Camilla, regina consoartă, și-au luat rămas bun de la Majestatea Sa, care a trecut la cele veșnice pe 8 septembrie, la vârsta de 96 de ani, într-o ceremonie urmărită de 11,4 milioane de oameni numai în Statele Unite.

Lady Mary Russell era considerată de Majestatea Sa o prietenă și o bună sfătuitoare.

Cea mai tânără dintre domnișoarele de onoare care au participat la încoronare

În 1953, ea a fost cea mai tânără dintre cele șase domnișoare de onoare care au participat la încoronarea Reginei Elisabeta, la Westminster Abbey. Celelalte cinci domnișoare de onoare au fost Lady Moyra Campbell, care a murit acum doi ani, la vârsta de 90 de ani, Lady Anne Glenconner, Lady Jane Lacey, Baronesa Willoughby de Eresby și Lady Rosemary Muir.

Cele șase domnișoare de onoare erau fiice ale unor duci, marchizi și contese. Nu erau căsătorite și aveau vârste cuprinse între 17 și 23 de ani.

A fost foarte emoționant, mai ales în timpul ungerii sfinte cu mir a Reginei

„Dintre toate fetele de vârsta noastră, noi am fost alese să ducem trena Reginei și asta a însemnat foarte mult pentru noi”, spunea Lady Russell, în 2013, amintind momentul încoronării Reginei. „A fost copleșitor și foarte emoționant, mai ales în timpul ungerii sfinte cu mir”, a povestit ea.

Prima transmisiune live a unui astfel de eveniment

Ceremonia de încoronare, desfășurată la Westminster Abbey, în 1953, a avut loc în faţa a peste 7.000 de invitaţi, inclusiv prim-miniştri şi şefi de state din Commonwealth, şi a milioane de oameni care au ascultat la radio sau au privit la televizor, pentru prima dată, o transmisiune live a unui astfel de eveniment. Prima ceremonie care a fost transmisă în direct la radio a fost cea a regelui George al VI-lea, în 1937.

Singurul moment care nu a fost televizat a fost acela al ungerii sfinte cu mir.

Elisabeta a II-a a depus jurământul de credinţă, fiindu-i înmânate simbolurile autorităţii – globul, sceptrul şi inelul regal cu safire şi rubine. Cel mai important moment a fost acela în care Arhiepiscopul de Canterbury a aşezat coroana masivă din aur a Sfântului Edward, pe capul tinerei regine.

Potrivit istoricilor regali, se estimează că rochia Reginei, creată de Norman Hartnell, cântărea peste 11 kilograme.