Economia va incepe sa isi revina incepand cu anul viitor, potrivit declaratiei lui Jean-Claude Trichet, presedintele Bancii Centrale Europene (BCE). Acesta a mai adaugat ca institutia pe care o conduce este gata sa ia masuri suplimentare pentru a impulsiona relansarea economiei, daca este necesar.

„Anul 2009 va fi un an extrem de dificil”, sustine Trichet. „In acelasi timp, exista un consens general intre toate institutiile publice si private ca anul 2010 sa fie un an al revenirii moderate a cresterii economice”, a mai adaugat seful BCE.

Intrebat daca Banca Centrala Europeana va actiona precum bancile centrale din SUA si Marea Britanie, cumparand direct active pentru a relansa economia, Trichet a declarat ca BCE „analizeaza daca este nevoie sa ia masuri supliemntare, insa nu se stie daca acestea vor fi identice cu cele luate de alte institutii”.

Trichet a mai adaugat ca Banca Centrala Europeana a redus dobanzile deoarece presiunile inflationiste sunt in scadere. El a mai spus ca nu a decis daca dobanzile vor fi reduse in continuare.

Declaratiile lui Jean-Claude Trichet vin la cateva zile dupa ce presedintele Federal Reserve, Ben Bernanke, a declarat ca economia americana isi va reveni anul viitor.

Cititi si: