Fostul preşedinte al consiliului de administraţie al grupului Tokyo Electric Power (T) în momentul catastrofei, Tsunehisa Katsumata (75 de ani), precum şi doi vicepreşedinţi, Sakae Muto (65 de ani) şi Ichiro Takekuro (69 de ani), sunt urmăriţi penal pentru neglijenţă profesională care a dus la moartea şi rănirea unor persoane, au declarat avocaţi ai reclamanţilor. 

'Este pentru prima dată când justiţia va trebui să se pronunţe cu privire la culpabilitatea unor persoane în producerea accidentului nuclear de la Fukushima', a subliniat postul public de televiziune NHK. 

Această etapă survine după o decizie luată în iulie de către un comitet special de cetăţeni, conform unei proceduri complexe care a durat luni de zile. Cei trei sunt acuzaţi că nu au luat măsurile care ar fi permis evitarea daunelor provocate instalaţiilor de către tsunami, precum şi a avariilor în lanţ care au urmat. 

Cetăţenii le reproşează celor trei şefi ai companiei că sunt responsabili de moartea a 44 de vârstnici evacuaţi dintr-un spital din Futaba, în apropiere de centrală, în condiţii deplorabile, precum şi de rănile cauzate altor 13 persoane. AGERPRES