Conform sondajului, 84% dintre respondenţi sunt de părere că nu există o înnoire suficientă a clasei politice, o opinie împărtăşită atât de simpatizanţii stângii (85%), cât şi de cei ai dreptei (91%).

Ca soluţii, 86% se declară pentru interzicerea cumulului de mandate, 81% împotriva exercitării unor mandate elective mai mult de 10-15 ani, 73% pentru obligativitatea ca pe listele partidelor să se afle un număr minim de angajaţi din sectorul privat, iar 70% sunt favorabili impunerii unei vârste limită pentru candidaţi.

Nemulţumirea francezilor nu îl scuteşte pe niciunul dintre politicienii de prim-plan din acest moment, cu excepţia lui Alain Juppé, fost prim-ministru de dreapta, pe care 52% dintre intervievaţi l-ar dori candidat în 2017, faţă de 42% ostili acestei eventualităţi.

Din generaţia de politicieni în ascensiune, actualul ministru al economiei, Emmanuel Macron, este cel care întrupează cel mai bine înnoirea clasei politice pentru 55% dintre francezi, înaintea lui Marion Maréchal-Le Pen, deputată a Frontului Naţional (43%), şi a fostului ministru Bruno Le Maire (36%), membru al partidului de dreapta Republicanii. (Sursa: Agerpres)

Sondajul a fost realizat pe un eşantion reprezentativ de 1.042 persoane, în perioada 23-24 decembrie 2015.