Am înţeles că într-o astfel de situaţie trebuie să plătim cu toţii un preţ

Ministrul Educației a declarat că varianta Omicron afectează atât persoanele vaccinate cât și cele nevaccinate anti-COVID. În acest context, Ministerul Sănătății a propus ca școlile să își suspende activitatea fizică în funcție de gradul de ocupare al paturilor din secțiile de coronavirus ale spitalelor.

Sorin Cîmpeanu a fost întrebat duminică, 16 ianuarie, dacă nu i se pare cinică ideea ca școlile să funcționeze fizic sau online în funcție de gradul de ocupare al paturilor din spitale.

„Mda, este greu de răspuns. Poate, dintr-o anumită perspectivă. Dintr-o singură perspectivă poate fi privit şi aşa cum spuneţi dumneavoastră, însă atâta vreme cât noua variantă a virusului SARS CoV-2, Omicron, afectează foarte mult şi persoanele vaccinate şi persoanele nevaccinate, atâta vreme cât vaccinarea pe care am susţinut-o şi o susţin şi în continuare nu mai protejează, nu mai poate fi o parte a soluţiei. Atâta vreme cât vedem bine, din fericire, efectele acestui Omicron sunt cu 70-80 la sută mai puţin grave, mai ales dacă eşti vaccinat, ai o protecţie suplimentară. Dacă nu ai comorbidităţi, cred că deja poţi să stai mai liniştit. Este vorba de gestiune a riscului, este vorba de a evita acele cazuri grave, pentru că se vede că nu putem să evităm multiplicarea acestui virus, dar trebuie să evităm agravarea din perspectivă medicală”, a declarat Sorin Cîmpeanu la Prima TV.

„În școală, profesorul este cel care trebuie să hotărască”

De asemenea, ministrul a explicat că într-un județ există o problemă clară atunci când atingi un grad de ocupare de 75 la sută din numărul total de paturi destinate pacienților cu COVID.

„Atunci când atingi un grad de ocupare de 75 la sută din numărul total de paturi destinate pacienţilor cu COVID într-un judeţ, înseamnă că în acel judeţ ai o problemă cu presiunea pe spitale şi scade şansa de a mai trata cazurile care ar putea deveni grave. În această situaţie, Ministerul Sănătăţii a făcut această propunere, am discutat-o în detaliu şi am înţeles că într-o astfel de situaţie trebuie să plătim cu toţii un preţ”, a completat Sorin Cîmpeanu.

Mai apoi, acesta a fost întrebat cum i se pare ideea ca părintii să decidă dacă orele elevilor vor fi online sau cu prezență fizică.

„Este o inepție. În şcoală, profesorul este cel care trebuie să hotărască. Oricât de mult s-ar schimba societatea, profesii precum cea de dascăl sau de medic nu vor dispărea”, a subliniat ministrul.