Conform raportului efectuat de compania de consultanta Jones Lang LaSalle (JLL), European Capital Markets Outlook 2007, tranzactiile imobiliare in Europa au depasit 200 de miliarde de dolari in anul 2006, iar investitiile imobiliare din Europa in 2007 se vor concentra in principalele trei piete ale continentului, Marea Britanie, Franta si Germania, dar si in tarile europene in dezvoltare.   

“Asteptarile s-au imbunatatit pe parcursul anului 2006 si, in ciuda unei cresteri economice mai scazute comparativ cu acest an, perspectiva pentru 2007 ramane pozitiva”, a declarat Tony Horrell, CEO European Capital Markets la Jones Lang LaSalle.

Spania, Irlanda, si Suedia sunt asteptate sa aiba cea mai mare crestere in domeniul imobiliar in 2007 in timp ce Italia si Germania isi vor incetini ritmul.

“Cehia si Polonia sunt asteptate sa aiba o crestere puternica, iar Romania se va afla printre castigatori, datorita consumului si a investitiilor personale ridicate. Rusia, care a si-a marit de patru ori numarul investitiilor in 2006 va creste in continuare si va deveni in 2007 una dintre cele mai mari piete pentru investitiile in retail”, se mai arata in raportul JLL.

Cererea de inchiriere a spatiilor de birouri a crescut in orase precum Barcelona, Londra, Madrid, Moscova si Stockholm, iar cererea pentru spatiile din orasele Hamburg si Munich este estimata sa creasca, revenindu-si datorita cresterii economice pozitive.In sectorul de retail, Spania si Suedia vor fi castigatorii pietei inchirierilor prin numarul mare de spatii inchiriate datorita nivelului ridicat al consumului individual.

Spatiile de depozitare si birourile vor genera in 2007 cele mai mari venituri, nivelul acestora fiind diferit de la tara la tara, mai precizeaza raportul JLL, printre principalii investitorii ai anului 2007 in Europa numarandu-se cei proveniti din Australia si din Orientul Mijlociu.

Sursa: Capital 12 Ianuarie 2007