Transportatorii aerieni au avut în primele şase luni pierderi de peste şase miliarde de dolari, însă sunt semne că situaţia cererii pentru transportul de pasageri şi de mărfuri se îmbunătăţeşte, potrivit Asociaţiei Internaţionale a Transportatorilor Aerieni (IATA), citată de Mediafax.

Pentru al doilea trimestru, companiile aeriene au raportat pierderi mai mari de două miliarde dolari, însă mai reduse decât nivelul de patru miliarde de dolari înregistrat în primele trei luni, se arată într-un raport al IATA, reprezentantul a 230 de transportatori aerieni, care acoperă 93% din traficul internaţional.

Numărul de pasageri şi volumul de marfă transportată de operatorii aerieni au crescut în iulie cu 3%, comparativ cu iunie, însă ambii indicatori se menţin sub nivelurile înregistrate în aceeaşi perioadă a anului trecut.

„Puteam recunoaşte o îmbunătăţire materială a traficului în iulie, însă evoluţia va fi volatilă şi, totodată, mai slabă decât o revenire normală”, potrivit raportului.

Reducerea capacităţii de transport nu a reuşit să amortizeze scăderea cererii, subliniază agenţia. Gradul de ocupare a aeronavelor s-a menţinut la 80,3% în iulie, probabil maximul acestui an, în condiţiile în care industria transporturilor aeriene se îndreaptă către un sezon mai slab.

„Eliminarea capacităţii în exces va fi un factor esenţial pentru stabilizarea veniturilor”, precizează IATA.

Companiile aeriene au profitat de preţul ridicat al acţiunilor pentru a-şi consolida capitalul. Astfel, industria transportului aerian a încasat în primul semestru trei miliarde de dolari din emisiuni de acţiuni şi 12 miliarde dolari din vânzarea de obligaţiuni. Titlurile transportatorilor aerieni au crescut cu 7,4% de la începutul acestui an.

SURSA: Mediafax