Comisia Europeană a anunţat, marţi, că, la nivelul Uniunii Europeane, cu excepţia României, consumatorii au posibilitatea, de la 1 noiembrie, să-şi transfere mai uşor conturile de la o bancă la alta în cadrul aceluiaşi stat membru, iar noua instituţie de credit le va acorda asistenţă pe tot parcursul operaţiunii.

Radu Graţian Gheţea, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor a declarat pentru Mediafax că, în momentul de faţă asociaţia se află în plin proces de consultare cu băncile pe tema transferului de conturi, iar calendarul de aplicare a măsurilor recomandate la nivel european va fi decis într-o AGA ulterioară. Potrivit acestuia, sunt şanse mici ca principiile europene să fie adoptate înainte de jumătatea anului viitor.

Gheţea motivează că există bănci care nu au capacitatea informatică pentru „a redirecţiona şi transfera, pentru o perioadă de şase luni, către noua entitate unde a fost mutat contul clientului, toate operaţiunile şi informaţiile primite în vechiul cont al acestuia”.

Conform principiilor comune pentru transferul conturilor bancare, adoptate în decembrie 2008 de sectorul bancar european, dacă un client vrea să-şi mute banii la altă bancă, aceasta din urmă va acţiona ca principal punct de contact şi îi va oferi asistenţă pe tot parcursul transferului.

România e codaşă

Potrivit informaţiilor furnizate Comisiei de Comitetul European al Industriei Bancare EBIC, toate asociaţiile bancare naţionale cu excepţia celei din România au luat măsuri pentru implementarea acestor principii de autoreglementare în statele lor.

„Noi strângem în acest moment opiniile de la fiecare bancă membră. Aşteptăm în continuare răspunsurile la chestionarele Comisiei Europene trimise de ARB, pentru a formula un punct de vedere unitar, şi să convocăm o adunare generală în care se va stabili calendarul de implementare. Din răspunsurile de până acum, apar o serie de o serie de obiecţii tehnice care arată că principiile nu pot fi aplicate imediat”, a declarat Gheţea pentru Mediafax.