Pe 23 septembrie 1972, Maria Lătărețu a părăsit această lume, după o viață marcată de suferințe. Ultimul său spectacol a fost în sala Căminului Cultural din comuna Românești, din județul Botoșani.

Ce s-a întâmplat în toamna anului 1972?

În toamna anului 1972, Maria Lătărețu a plecat într-un turneu în Moldova alături de alți artiști precum Ionel Schipoancă, Laura Lavric și Ion Luican. Programul cântăreței de atunci cuprindea 22 de concerte în doar 11 zile, un turneu extrem de obositor.

Pe data de 27 septembrie erau programate două concerte în Românești și într-o altă localitate învecinată. În drumul către primul concert, Maria Lătărețu a început să nu se simtă bine și să aibă dureri de cap.

De asemenea, Ioana Lătărețu, nora artistei, a mărturisit că Maria Lătărețu nu se simțea bine încă de când a plecat din București, iar fiul ei a rugat-o să nu plece. Cu tote acestea, celebra cântăreață de muzică populară a refuzat.

Ce i-a cauzat moartea celebrei cântărețe de muzică populară

Cauza decesului său ar fi fost congestie cerebrală, apărută ca efect al stresului. Există mai multe ipoteze privind la modul în care ea a încetat din viață. Ioana Lătărețu, nora artistei, afirmă că aceasta s-a prăbușit chiar pe scena căminului cultural din Românești.

„La al doilea concert, la cel de-al șaptelea bis a avut un ușor tremurat, după care s-a prăbușit pe scenă“, a spus nora celebrei artiste.

Această ipoteză este susținută și de Maria Ciornea, secretara Primăriei Românești.

„Știu că eram în rândurile din față, iar cei peste 200 de oameni o aplaudau frenetic pe doamna Lătărețu, care încheia spectacolul cu ultima dumisale creație «Vă las cântecele mele». Când totul părea că decurge normal, dintr-o dată, dânsa a avut un ușor tremurat, după care s-a prăbușit instantaneu pe scenă. A fost dusă imediat într-o cameră alăturată unde s-a încercat resuscitarea, fără efect, însă“, a spus ea.

Laura Lavric a văzut tot ce s-a întâmplat cu Maria Lătărețu

De asemenea, artista Laura Lavric, care a fost prezentă la momentul respectiv, a mărturisit ce tot ce s-a întâmplat atunci, în documentarul realizat de Viorel Ilișoi.

„A venit doamna Maria cu o pastiluță în mână, iar în cameră era o oglindă pe perete și o găleată cu apă. M-a întrebat dacă este apă. Cu pastiluța în mână, se oprește în fața oglinzii, unde încep să-i curgă lacrimile. Nu spune nimic. Stă câteva secunde în fața oglinzii cu lacrimile până în barbă.

S-a aplecat să ia o cană cu apă din găleată, tot plângând, iar eu m-am ridicat să iau cana. Nu a spus nimic și, plângând, se duce dincolo îmbrăcată în costum național și cu haina mai groasă pe deasupra. S-a întins în pat. Nu au trecut câteva secunde și aud un răcnet, cred că cel mai mare pe care l-am auzit în viață de la femeie.

Înțepenită de frică, m-am ridicat să văd ce este. Am văzut un cerc negru în jurul feței și unghiile începuseră să se înnegrească.”, relatează Laura Lavric.