După mobilul Diamond, taiwanezii de la HTC atacă cu Touch Pro atåt în segmentul iPhone cât şi în cel business, dominat de BlackBerry.

Dacă prin telefonul mobil Touch Diamond compania taiwaneză HTC, unul din pionierii producţiei de dispozitive mobile inteligente, concurează în segmentul în care este prezent iPhone, lansarea recentă a mobilului Touch Pro ţinteşte două categorii de clienţi: cei interesaţi de design, stil şi funcţii multimedia, precum şi segmentul business tradiţional. Prezent pe piaţa romånească din septembrie, HTC Touch Pro va veni înaintea lansării aici a modelului Xperia (X1) de la Sony Ericsson sau a lui BlackBerry Bold (9000), cu care va concura direct.

Practic, mobilul păstrează toate caracteristicile lui Diamond, cum ar fi interfaţa Touch Flo 3D care poate fi manevrată prin intermediul ecranului sensibil la atingere şi interfaţa grafică tridimensională. La acestea, producătorii au adăugat şi o tastatură completă QWERTY, de tip „slide“. Meniul a fost şi el uşor adaptat pentru a putea fi citit atåt în poziţia normală de lucru, cåt şi în cea orizontală, cu tastatura deschisă.

Inima dispozitivului, un procesor Qualcomm cu frecvenţa de 528 MHz (comparabilă cu a unuia dintre primele modele de Pentium III) bate tot în ritmul sistemului de operare Windows Mobile, versiunea 6.1. Ceea ce se traduce prin faptul că Touch Pro se poate transforma într-un birou mobil serios, la care se pot prelucra documente Word, Excel sau PowerPoint care, eventual, pot fi trimise ca ataşament. Poşta electronică stă permanent sincronizată cu căsuţa de e-mail de la firmă (sau de acasă, eventual) prin funcţia „push e-mail“, însă doar dacă în spatele acesteia se află un server Windows Exchange. Funcţia este similară cu cea a dispozitivelor BlackBerry.

Punctul forte este viteza de conectare la internet

Touch Pro dispune, ca şi fratele său Diamond, de toate mijloacele de conectare moderne. Aceasta se poate realiza fie cu alte dispozitive, prin bluetooth sau cablu USB (cu un televizor, de exemplu, printr-un cablu TV-Out de la HTC, neinclus însă în pachet), fie la internet, prin reţelele mobile 3G (cu viteze de pånă la 2Mbps în upload şi 7,2 Mbps în download, faţă de 1,8 la iPhone 3G) sau prin Wi-Fi, fie la sateliţii GPS. Camera foto de 3,2 megapixeli cu blitz, Windows Media Player sau radioul FM sunt şi ele prezente.

Tastatura s-a dovedit foarte precisă în utilizare. Chiar dacă mecanismul culisabil în lateral ar putea să nu fie pe placul tuturor, Touch Pro se anunţă un competitor valabil pentru BlackBerry, dacă mai adaugăm şi multitudinea de aplicaţii pentru Windows Mobile disponibile pe piaţă. Cu alte cuvinte, un minicomputer dotat, dar există şi reversul medaliei. Adăugarea tastaturii îl face pe Touch Pro de aproape două ori mai gros decåt fratele Diamond (18 faţă de 11 milimetri) şi mai greu (165 faţă de 110 grame). Partea bună ar fi aceea că spre deosebire de Diamond, unde din considerente estetice nu a încăput decåt o baterie de 900 de miliamperi, aici avem de-a face cu una de 1.340 mAh. Adică aproape o oră şi jumătate în plus de convorbire într-o reţea GSM şi chiar mai mult într-o reţea 3G.

În ceea ce priveşte performanţele bateriilor din mobilele HTC, părerile sunt împărţite. Unii utilizatori se plång că nu rezistă mai mult de o zi fără reîntoarcerea la priză, alţii se laudă cu trei sau patru zile de utilizare destul de intensă a aparatului, fără a fi nevoie de reîncărcare. După testele cu Touch Diamond şi Touch Pro, noi înclinăm către ce-a de-a doua categorie. Interesant este că reîntoarcerea telefonului la setările din fabrică (funcţie accesibilă din meniu – atenţie, şterge toate datele stocate!) rezolvă, de cele mai multe ori, problema unei baterii slabe.

Altă deosebire între Touch Pro şi deja vedeta Touch Diamond (titlul de Cel mai bun Smartphone 2008-2009, acordat de Asociaţia Europeană de Imagine şi Sunet – EISA) este absenţa memoriei interne de 4GB, compensată însă de posibilitatea de a suplimenta memoria lui Pro cu carduri miniSD. Cine se poate împăca cu faptul că nu va mai avea atåt de mult loc pentru stocat muzică sau fişiere video, cåt şi cu grosimea sensibil mai mare faţă de Diamond, dar vrea în schimb o tastatură completă pe cinci rånduri are în Touch Pro un asistent complet şi competent, o alternativă nu doar la iPhone 3G, ci şi la viitoarele dispozitive Windows Mobile, anunţate pentru toamnă, Sony Ericsson X1 sau Samsung Omnia. 

TASTATURA CULISANTA
chiar dacă nu este pe placul multor utilizatori de smartphones, este una din cele mai bune dintre cele testate pånă acum, cu butoane mari şi răspuns exact la comenzi. Dispunerea pe cinci rånduri o apropie şi mai mult de cea a unui PC

GROSIMEA DE 18 MM
îi va pune pe fugă, probabil, pe amatorii de „fashion phones“, dar îi va convinge pe utilizatorii business înrăiţi, chiar şi numai prin faptul că adăposteşte un acumulator de capacitate mare, ceea ce se traduce prin autonomie peste media competiţiei.

CAMERA FOTO
de 3,2 megapixeli este peste cea a iPhone atåt ca rezoluţie, cåt şi în privinţa calităţii fotografiilor rezultate. Ecranul pe care sunt proiectate, deşi de dimensiuni mai mici, are o rezoluţie mai bună decåt la iPhone

SAMSUNG OMNIA

122-18247-33_samsungomnia_35.jpgva fi lansat în toamnă şi este bazat tot la sistemul de operare Windows Mobile 6.1. Printre alte atracţii regăsite la bordul lui Omnia se vor număra camera de 5 megapixeli şi memoria internă de 8 sau 16 GB, comparabilă cu cea a iPhone

iPHONE 3G

122-18249-33_iphone3g_pair_35.jpgeste „cel mai aşteptat telefon mobil al anului“, însă lansarea lui nu a fost lipsită de peripeţii, din cauza unor defecţiuni cu care a ieşit pe piaţă. Versiunea 2.0.2 le-a reparat. Punctele forte ale aparatului rămån memoria internă generoasă şi funcţia de iPod