Piața asigurărilor din România a continuat să crească și anul trecut, iar noile norme europene, implementate și în legislația locală sub bagheta ASF, vor aduce un plus de protecție clienților și păgubiților, dar și un plus de încredere care va ajuta la creșterea vânzărilor de asigurări, a arătat președintele ASF, Leonardo Badea, la un eveniment de profil.

Printre altele, șeful ASF a amintit și că România va fi implicată, din poziția de principal mediator, în negocierile privind modificarea legislației europene care reglementeză asigurările auto.

Una dintre direcțiile pe care se vor concentra aceste modificări, spune Badea, este și “portabilitatea istoricului de daune”, adică posibilitatea ca un șofer care a condus și a fost asigurat într-o țară UE să își “mute” istoricul în oricare altă țară a Uniunii unde își va face RCA.

Pentru românii cu mașini de Anglia, Bulgaria, Italia sau Spania, care au condus în afara țării fără să aibă accidente este o veste bună, pentru că ei vor plăti mai puțin în eventualitatea în care decid să își înmatriculeze mașina în țară.  Vor fi încadrați direct la o categorie de bonus mai bună.

Mai multă protecție pentru client și ceva mai multe asigurări

Principala direcție pe care ASF se va concentra, spune Leonardo Badea, este creșterea încrederii oamenilor în firmele de asigurare, iar acest lucru se va întâmpla prin implementarea normelor europene privind protecția și educația consumatorilor de produse financiare.

“Pe partea de reglementare, în anul 2018, ASF s-a implicat în elaborarea proiectului de lege privind distribuția în asigurări (IDD). Suntem conștienți de provocările pe care le implică asemenea schimbări pentru toți jucătorii implicați, precum și de o oarecare rezistență la schimbare specifică acestor momente în care sunt implementate modificări semnificative ale legislației aplicabile. Considerăm, însă, că acest nou cadru legislativ vine în sprijinul consumatorilor, oferindu-le acestora o mai bună protecție a drepturilor și intereselor. Astfel, ne așteptăm ca, pe termen mediu și lung, această sporire a protecției consumatorilor să se traducă prin creșterea încrederii consumatorilor și implicit printr-o dezvoltare sustenabilă a pieței asigurărilor din România, ceea ce ar reprezenta în final un real câștig pentru toți jucătorii ce activează în cadrul pieței locale a asigurărilor. În anul 2019, ne așteptăm ca principalele provocări la adresa stabilității piețelor financiare nebancare să vină în special din mediul extern: tensiunile geopolitice manifestate pe parcursul anului 2018, în special în ceea ce privește acordul privind Brexit-ul, tensiuni ce vor continua și pe parcursul acestui an. Cu toate acestea, așteptările referitoare la anul 2019 sunt optimiste – ne așteptăm deci la continuarea evoluției pozitive a pieței asigurărilor.

 

În ceea ce privește dependența sectorului de asigurări din România de asigurările auto, ASF și-a manifestat pe parcursul ultimilor ani interesul și disponibilitatea în sensul promovării unor măsuri care să sprijine și dezvoltarea asigurărilor de viață și de sănătate din România. În acest sens, vom continua pe această linie promovarea programelor de educație financiară și a măsurilor de creștere a încrederii consumatorilor, care alături de un cadru macroeconomic în general favorabil, o rată redusă a șomajului și creșterea veniturilor disponibile ale populației pot contribui la dezvoltarea pieței asigurărilor din România, inclusiv a segmentului de asigurări de viață, reducând astfel dependența pieței locale de asigurările auto.”, a spus Badea, care a amintit și că piața asigurărilor a continuat să crească în 2018, inclusiv pe zona de asigurări de viață și de sănătate.