Toți posesorii de câini trebuie să știe. Cercetătorii au analizat înregistrări ale creierului câinilor, datele sugerând că patrupedele ar putea înțelege că unele cuvinte „reprezintă” obiecte. Iată de ce este importantă această descoperire, conform Paradepets.

Toți posesorii de câini trebuie să știe. S-a anunțat oficial

Conform studiului publicat în revista științifică Current Biology, câinii ar putea înțelege unele cuvinte care definesc obiecte, sugerând că pot recunoaște obiectele la fel ca și oamenii.

„De zeci de ani, a existat o dezbatere cu privire la capacitatea animalelor de a avea un anumit nivel de abstractizare”, a declarat autoarea studiului, Marianna Boros, etolog la Universitatea Eötvös Loránd din Budapesta, Ungaria, pentru Los Angeles Times.

Boros și echipa ei au vrut să vadă dacă câinii au înțeles cuvintele care au sens, așa cum oamenii procesează limbajul.

Pentru a face acest lucru, echipa a examinat modul în care procesarea limbajului este susținută la oameni și a folosit un aparat pentru electroencefalogramă (EEG), care analizează undele cerebrale. Acele unde cerebrale arată diferit, în funcție de modul în care este înțeles limbajul.

„Cercetătorii au conectat electrozii EEG la capetele a 27 de câini. Apoi, aceștia au ascultat înregistrări cu vocile stăpânilor lor, folosind cuvintele familiare, în propoziții simple, cum ar fi „Luna, aici e mingea”, a explicat publicația citată.

Ce s-a constatat după ce câinilor li s-a făcut electroencefalogramă

Rezultatele au fost foarte interesante. Potrivit LA Times, „la toate aceste animale, EEG-urile au dezvăluit un model distinct: semnalele undelor au scăzut semnificativ atunci când a existat o potrivire între cuvânt și obiect, decât atunci când nu a existat”.

Potrivit cercetătorilor, acest lucru este asemănător cu modul în care oamenii răspund la cuvinte. „Boros și colegii ei presupun că același lucru se întâmplă în creierul câinilor”, spune publicația.

„Deoarece câinii obișnuiți învață mai degrabă instrucțiuni, decât nume ale unor obiecte, ne așteptam ca și capacitatea câinilor de înțelegere referențială a cuvintelor, legate de obiecte, să fie legată de numărul de cuvinte pe care le aud. Dar nu a fost așa”, spune Lilla Magyari, de la Universitatea Eötvös Loránd, co-autor al studiului.

„Câinele tău înțelege mai mult decât ai tu impresia”, adaugă Magyari. „Câinii nu doar învață un comportament specific anumitor cuvinte, ci ar putea înțelege și sensul unor cuvinte individuale, așa cum o fac oamenii”, susține ea.

Când oamenii aud pe cineva vorbind, analizează cele spuse pe două planuri: prima dată, emisfera dreaptă a creierului percepe tonul comunicării, apoi emisfera stângă analizează sensul cuvintelor.

Un studiu din 2014 arăta că la fel funcționează și creierul câinilor, împărțind „munca” creierului între aceleași două emisfere, dar nu a putut stabili dacă ordinea este aceeași sau este inversată.

Îți poți învăța câinele să „vorbească” folosind butoane

Există multe modalități interesante de a comunica cu câinii și, pe măsură ce continuăm să învățăm din ce în ce mai multe despre cum funcționează creierul lor și cât de mult înțeleg, putem descoperi moduri interesante de a comunica unul cu celălalt, inclusiv butoane interactive.

Christina Hunger, un patolog din San Diego, a descoperit o modalitate de a-și antrena câinele să-i vorbească efectiv, folosind tehnologii de vorbire adaptive – butoane interactive, pre-programate cu cuvinte pe care câinele ei le poate selecta.

Aceste butoane sunt disponibile în magazine și pot fi folosite în viața de zi cu zi a câinelui.