Total şi guvernul iranian au în vedere dezvoltarea unui zăcământ gigant de gaze offshore, prima investiţie energetică occidentală după ridicarea sancţiunilor, a anunţat luni un oficial din Ministerul Petrolului de la Teheran

Şi alte companii occidentale ar putea reveni în Iran după semnarea acestui acord, un pas înainte spre îndeplinirea obiectivului autorităţilor de la Teheran de majorare a producţiei de ţiţei şi gaze naturale în următorii ani. 

După mai mult de un deceniu de negocieri, Iranul şi statele din grupul '5 plus 1' (SUA, Rusia, China, Marea Britanie, Franţa şi Germania) au ajuns la un acord cuprinzător care pune capăt preocupărilor occidentale privind programul nuclear controversat al Teheranului. În urma încheierii acestui acord, o serie de sancţiuni asupra economiei Iranului vor fi ridicate. Eliminarea sancţiunilor a permis Iranului, ţară ale cărei rezerve de petrol se situează pe locul patru la nivel mondial, să-şi reia treptat exporturile de petrol. 

Total, China National Petroleum Corp (CNPC) şi compania iraniană de stat Petropars vor dezvolta o parte din South Pars – un zăcământ gigant de gaze offshore în Golful Persic – a anunţat a anunţat luni un oficial din Ministerul Petrolului de la Teheran. 

Reprezentanţii CNPC şi ai Petropars nu au comentat informaţia. 

Zăcământul South Pars, care este împărţit de Iran şi Qatar în Golful Persic, conţine 14.000 de miliarde de metri cubi de gaze, sau 8% din rezervele mondiale cunoscute. 

La bursa ICE Futures din Londra, cotaţia barilului de petrol Brent cu livrare în luna decembrie a urcat luni la 46,27 dolari. 

AGERPRES