Vânzarea smartphone-urilor câştigă de la trimestru la trimestru un loc tot mai important în business-ul operatorilor telecom din România. Segmentul telefoanelor inteligente nu a fost afectat de criza economică, iar vânzările sunt în linie cu aşteptările.

Telefon mobil multifuncţional, smartphone-ul este un adevărat PC în miniatură, care oferă caracteristici tehnologice avansate, după cum spun jucătorii din domeniul telecomunicaţiilor.

„Un smartphone asigură utilizatorului nu doar funcţia apelare voce, ci şi posibilitatea de a naviga pe Internet prin intermediul unor browsere avansate, de a primi şi trimite în timp real mesaje electronice sau de a instala diverse aplicaţii multimedia”, explică pentru capital.ro Mihnea Serbu, senior product manager al celui mai mare operator telecom din ţara noastră, Orange.

Un astfel de telefon mobil dispune şi de un sistem de operare performant. „Cele mai folosite sunt Symibian OS, RIM BlackBerry, Windows Mobile, Palm OS, iPhone OS. În octombrie 2008, Google a lansat pe piaţă sistemul de operare şi Android, care a revoluţionat piaţa telefoanelor smartphone la nivel mondial”, spune Andrei Oltei, Manager Terminale, Vodafone România.

Tehnologie pentru oameni dinamici

Smartphone-urile nu se adresează însă tuturor tipurilor de clienţi şi nici nu sunt accesibile pentru toţi, majoritatea având preţuri ce depăşesc cu uşurinţă 200 de euro. În opinia lui Mihnea Serbu, persoanele care cumpară telefoane din gama smartphone sunt persoane active, mature, care utilizează telefonul mobil nu doar pentru apeluri de voce, dar şi pentru acces la Internet sau e-mail în afara biroului sau casei.

De asemenea, telefoanele „inteligente” sunt create pentru oamenii de afaceri care pot avea astfel permanent acces la resursele de afaceri, după cum spune Andrei Oltei. Acesta este unul dintre motivele pentru care majoritatea terminalelor mobile inteligente sunt cumpărare de cele mai multe cu un abonament cu acces la Internet, achiziţia lor „la liber” fiind mai rară.

Top smartphone-uri Orange0-36438-iphone22.jpg

Pe primul loc în topul celor mai vândute smartphone-uri din oferta Orange se află iPhone 3G, în cele două variante ale sale, de 8 şi 16 GB. Preţul acestui terminal variază în funcţie de abonamentul ales, de promoţiile existente şi de perioada contractuală, plecând însă de la 299 de euro.

Acesta este urmat îndeaproape de modelul Nokia E71 şi de BlackBerry Curve, ale căror preţuri încep de la 279 de euro, respectiv 229 de euro.

Nokia E 71 dispune de distemul de operare Symbian OS 9.2, cu interfaţă S60 şi tastatură QWERTY. Modelul are o memoria internă de 110 MB care poate fi exitinsă cu 8GB prin intermediul unui card microSDHC.

BlackBerry Curve 8900 dispune de un ecran LCD cu o diagonală de 2,4 inchi (6,1 cm) şi de o cameră foto de 3,2 megapixeli. Modelul poate fi conectat la Internet prin Wi-Fi şi are o memorie internă de 256 Mb.

Creştere de 40% pe segmentul smartphone

Potrivit oficialilor Orange România, în ciuda condiţiilor economice generale, interesul clienţilor pentru tehnologia de ultimă oră a rămas constant. Mai mult chiar, în prima jumătate din acest an operatorul telecom a raportat o creştere cu 40%  a vânzărilor pe segmentul smartphone-urilor.

Tendinţa poate fi explicată, potrivit lui Mihnea Serbu, şi de creşterea numărului de astfel de terminale pe piaţă, dar şi de scăderea preţurilor. „Totodată, un important rol în această situaţie îl joacă şi faptul că acest segment de telefoane se adresează unui consumator matur, educat, cu putere de cumpărare peste medie, care este influenţat într-o măsură mai mică de evoluţia situaţiei macroeconomice”, mai spune Serbu.

Top smartphone-uri Vodafone

„Cu toate că ritmul vânzărilor în general a scăzut pe fondul situaţiei economice, putem spune că vânzările pe linia de smartphones au fost cel mai putin afectate”, a declarat pentru capital.ro Andrei Oltei.

0-36439-nokian95.jpgÎn magazinele Vodaofone, Nokia şi BlackBerry au fost unele dintre cele mai căutate telefoane mobile inteligente, acestora alăturându-li-se şi HTC.

Prima poziţie a fost ocupată de Nokia N95 (foto) cu o memorie de 8GB.  Acesta dispune de sistemul de operare Symbian şi are o greutate de 128 de grame. Preţul de pornire este de 270 de euro, pentru un abonament Vodafone 400 pe 2 ani.

Locul al doilea este ocupat de modelul HTC Diamond, care dispune de ecran senzitiv şi rulează sistemul de oprare Windows Mobile 6.1. Preţul său este de 360 de euro, însă poate fi modificat în funcţie de abonamentul ales.

Ultimul loc în clasamentul celor mai vândute terminale mobile „inteligente” în magazinele Vodafone este BlackBerry 9000 Bold. Modelul dispune de tastatură QWERTY şi are un preţ de plecare de 350 de euro.

În ceea ce priveşte previziunile Vodafone pentru perioada următoare, Andrei Oltei este de părere că tendinţa de creştere înregistrată pe segmentul terminalelor mobile inteligente în ultimii 3 ani va continua. „Având în vedere situaţia economică din acest an, putem spune că vânzările actuale sunt în linie cu aşteptările noastre”, mai spune Oltei.

Top smartphone-uri Cosmote0-36440-nokiae71gray.jpg

Cosmote, cel de-al treilea mare operator telecom de pe piaţa locală, a remarcat de asemenea o creştere a vânzărilor pe segmentul telefoanelor cu aplicaţii business faţă de anul trecut, potrivit oficialilor companiei.

„Pentru această categorie de telefoane unde preţul, fără subvenţii, depăşeşte 150 de euro, sunt solicitate în principal telefoane cu funcţii complexe, inclusiv push e-mail, aplicaţii office şi calendar”, au mai spus reprezentanţii Cosmote.

Şi în acest caz Nokia este cel mai căutat terminal smartphone. Astfel, modelul Nokia E71 (foto) se află pe primul loc în topul celor mai vândute telefoane inteligente în reţeaua Cosmote. Acesta are o memorie de 110 MB , care poate fi extinsă. Terminalul mai dispune de şi de agendă, unele dintre cele mai importante funcţii pentru un telefon de business.

Telefoanele din familia HTC Touch se afla pe următoarele locuri în topul preferinţelor clienţilor Cosmote. Preţurile telefoanelor diferă de la ofertă la ofertă, fiind rând pe rând incluse în diverse pachete.