Holdingul german Hypo Real Estate şi băncile franceze BNP Paribas şi Societe Generale au cea mai mare expunere pe datoriile externe ale Greciei, dintre băncile din Uniunea Europeană, potrivit unui raport al Comisiei Europene, citat de Bloomberg.

În martie, Hypo Real Estate deţinea obligaţiuni guvernamentale în valoare de 7,9 mld. euro, se arată în raportul Comisiei, care citează din testele de stres ale băncilor europene publicate luna trecută. Următoarea în top este BNP Paribas cu o expunere de 5 mld. euro şi Societe Generale cu 4,2 mld. euro.

Hypo Real Estate a fost una dintre cele şapte bănci, din totalul de 91 de instituţii financiare la nivelul UE, care nu a trecut testul de stres din cauza lipsei de rezerve necesare în eventualitatea unei recesiuni. Acţiunile băncilor europene, inclusiv ale BNP Paribas şi Societe Generale, au căzut în acest an pe fondul problemelor din Grecia.

„Băncile franceze, germane şi britanice sunt cele mai expuse în termeni nominali, cu toate că pretenţiile lor faţă de Grecia reprezintă o porţiune relativ mică în balanţa lor contabilă“, spune Comisia.

0-55893-tabel.jpg