Mii de persoane au ieşit sâmbătă în stradă în numeroase oraşe din Germania, exprimându-şi din nou nemulţumirea faţă de modul în care măsurile luate pentru a limita pandemia de coronavirus au limitat libertăţile personale, informează DPA.

Protestele se întindeau de la Flensburg şi Schwerin, în nord, până la Freiburg, în sud. Cu toate acestea, în multe locuri, contramanifestanţii au ieşit împotriva lor.

În Freiburg şi Berlin, de exemplu, poliţia a numărat aproximativ 3.000 de participanţi în fiecare tabără pro şi contra. În Osnabruck, numărul acestora a fost de 1.200, iar în Schwerin, de peste 600. Potrivit poliţiei, protestele şi contramanifestaţiile au rămas în mare parte paşnice.

La Berlin, demonstranţii au mărşăluit sâmbătă de la Poarta Brandenburg spre gara principală. Pe pancarte au afişat sloganuri precum „Grijă cu inima, nu vaccinare obligatorie” şi „Libertate în loc de frică”.

Organizatorii declaraseră online că simbolurile politice vor fi „indezirabile”, o încercare de a menţine evenimentul concentrat pe politica de sănătate. Manifestanţii au cerut pe internet ”recunoaşterea imunităţii naturale”, ”încetarea tuturor măsurilor” şi libertatea de alegere în materie de vaccinare.

De săptămâni întregi, opozanţii măsurilor anti-coronavirus protestează cu regularitate. Zeci de mii de persoane sunt în mod regulat în mişcare în toată ţara. Adesea, organizatorii numesc aceste manifestaţii „plimbări” şi nu le înregistrează la autorităţi.

Proteste anti-restricții în întreaga lume

Opozanţi ai restricţiilor sanitare au venit în convoaie din toată Olanda blocând sâmbătă centrul oraşului Haga, unde sunt hotărâţi să rămână în ciuda apelurilor poliţiei de a pleca, informează France Presse.

Convoiul ”continuă să circule până când nu se vor face schimbări fundamentale şi durabile”, au susţinut organizatorii într-un comunicat, cerând ridicarea tuturor restricţiilor sanitare din ţară.

Televiziunea publică olandeză estimează că mai multe sute de vehicule blochează celebra piaţă Binnenhof din centrul Hagăi, unde se află mai multe instituţii ale statului.

Primii demonstranţi au sosit la ora 7.30 dimineaţa în camioane, maşini şi chiar tractoare şi rulote, cerând încetarea restricţiilor sanitare. Municipalitatea a interzis demonstraţia, care nu fusese anunţată, iar poliţia le-a ordonat participanţilor să plece.

Un protest similar a avut loc și la Paris în Franţa. Aceste tipuri de manifestaţii sunt inspirate de Canada.

Lansată la sfârşitul lunii ianuarie de camionagii canadieni care protestau împotriva obligativităţii vaccinării pentru a trece graniţa cu Statele Unite, mişcarea, care s-a autointitulat „Convoiul libertăţii”, s-a transformat rapid într-un protest împotriva măsurilor sanitare generale din Canada şi, pentru unii manifestanţi, împotriva guvernului lui Justin Trudeau.