O creștere enormă a costurilor combustibilului, declanșată de decizia Rusiei, de luna trecută, de a reduce drastic livrările către Germania, a aruncat cel mai mare sistem economic european în cel mai grav dezastru energetic de la șocul petrolier din 1973 încoace.

„Situația este mai mult decât dramatică. Pacea socială a Germaniei este în mare pericol”, a menționat Axel Gedaschko, șeful federației întreprinderilor germane de locuințe.

Pe măsură ce tensiunile legate de lupta Rusiei în Ucraina se intensifică, ofițerii se tem că starea de fapt s-ar putea înrăutăți.

Luni, Rusia își va închide conducta predominantă către Germania, Nord Stream 1, pentru 10 zile de întreținere programată. Mulți din Berlin se tem că aceasta nu ar trebui sub nicio formă să se redeschidă.

Germania raționalizează consumul de combustibil

Luna trecută, Germania a făcut un pas important în direcția raționalizării combustibilului atunci când ministrul sistemului economic, Robert Habeck, a activat a doua etapă a planului național de urgență pentru combustibil.

„Situația de pe piața gazelor este tensionată și, din păcate, nu putem garanta că nu se va înrăutăți. Trebuie să fim pregătiți pentru ca situația să devină critică”, a spus el, marți.

Habeck, care spune că acum face dușuri mai scurte, a făcut apel la locuitori să economisească multă energie, iar municipalitățile și proprietarii de locuințe au ținut cont de decizie.

Joi, Vonovia, cel mai mare proprietar de locuințe din țară, a menționat că ar putea reduce temperatura încălzirii centrale pe combustibil a chiriașilor săi la 17 niveluri între orele 23:00 și 6:00 dimineața. Acesta a menționat că măsura ar economisi 8 procente din prețul încălzirii.

Un oraș din Germania a raționalizat apa caldă

O asociație de locuințe din orașul Dippoldiswalde, în apropiere de granița cu Cehia, a făcut un pas în plus săptămâna aceasta, afirmând că a raționalizat disponibilitatea apei calde pentru chiriași. De acum încolo, aceștia vor face dușuri cu apă caldă doar între orele 4-8 și 11-13, potrivit Financial Times.

„Așa cum am anunțat în adunarea generală, trebuie să economisim pentru iarnă”, au transmis autoritățile.

Astfel de măsuri ar putea deveni o rutină în următoarele săptămâni.

Helmut Dedy, șeful Asociației Germane a Orașelor a menționat că „întreaga societate” ar trebui acum să reducă consumul de energie electrică, economisind pe timp de vară „pentru a avea apartamente calde la iarnă”.

„Fiecare kilowatt-oră pe care îl economisim ajută la umplerea cu puțin mai mult a depozitului de gaz”, a menționat el.