CAPITAL: Care este cifra de afaceri prognozată pentru anul 2021?

Tivadar Runtag: Chimcomplex a raportat pentru primul trimestru o cifră de afaceri de 497 milioane de lei.

CAPITAL: Ce profit progonozați la finalul acestui an?

Tivadar Runtag: Chimcomplex a raportat pentru primul trimestru 2021 un profit net de 119 milioane de lei.

CAPITAL: Care este bugetul de investiții pentru acest an? Dar pentru anul 2022?

Tivadar Runtag: Pentru 2021 Chimcomplex are previzionate investiții de 120 de milioane de lei iar pentru 2022 de 370 de milioane de lei.

CAPITAL: Care sunt cele mai importante investiții pe care compania dumneavoastră le-a realizat în acest an?

Tivadar Runtag:  Accelerarea proceselor de digitalizare și dezvoltare a resurselor umane, elemente cheie în asigurarea dezvoltării companiei. Începerea unor proiecte de investiții cu efect în reducerea amprentei de carbon și creșterea eficienței energetice: construcția unei capacități de cogenerare de înaltă eficiență gaz și hidrogen (putere instalată de 55 MWe 4 turbine); finalizarea noii linii de producție de polioli care va permite dublarea volumelor actuale și modernizarea instalațiilor de electroliză care vor consolida poziția de lider național al companiei în producția de hidrogen din apă. Demararea proiectelor de chimie verde prin care să deschidem un nou segment, cu produse verzi în portofoliul companiei.

CAPITAL: Care sunt cele mai importante provocări pe care le-ați înfruntat în acest an?

Tivadar Runtag: Continuitatea derulării fluxurilor logistice asigurând stabilitatea lanțurilor de aprovizionare și de vânzare, care au permis procesarea unor volume totale, în creștere cu 28% față de aceeași perioadă a anului trecut. Continuarea investiților în eficiența energetică care au generat o reducere continuă a amprentei de carbon a companiei. Astfel, indicatorii specifici de emisii de CO2/ t producție fizică sau pe MWh energie consumată au scăzut în primele 6 luni ale anului 2021 cu aproximativ 4%, respectiv 35 % față de anul 2020.

CAPITAL: Care sunt cele mai importante realizări din ultimul an?

Tivadar Runtag:  În 2021 Chimcomplex a realizat producții record, evidențiindu-se în mod special volumele din fabrica de polioli cât și confirmarea poziției de cel mai mare producător național de hidrogen. Producția lunară de polioli a depășit pentru prima dată în istoria combinatului de la Râmnicu Vâlcea 10,000 tone pe lună, iar acest trend continuă.

Sinergiile dintre cele două combinate Borzești și Oltchim au generat o EBITDA în creștere. Rezultatele puternice din primul trimestru ne-au oferit lichidități suplimentare pe care le-am folosit pentru a face investiții și rambursări anticipate ale datoriilor.

CAPITAL: Daca ar fi să vă caracterizați compania într-o singură frază, care ar fi aceea?

Tivadar Runtag: Chimcomplex este o companie strategică pentru industria chimică românească aflată într-o etapă de creștere solidă, rentabilă și durabilă.