Guvernul si-a manifestat intentia de a lista actiunile Petrom la bursele de la Londra sau New York. A doua zi dupa anunt, pretul actiunilor SNP a inceput sa urce. La sfarsitul saptamanii trecute, cotatiile pentru actiunile Petrom erau cu 40% mai mari fata de pretul din 20 august. Cateva zile mai tarziu, OMV anunta achizitionarea unui pachet de 25,1% din actiunile Rompetrol Group Bv Olanda, companie ce detine pachetele majoritare de actiuni la rafinariile Petromidia si Vega, precum si la compania prestatoare de servicii Rompetrol Well Services. Desi partenerii care au incheiat tranzactia au incercat sa o mentina secreta, piata de capital a reactionat mai rapid. Actiunile Vega, Petromidia si Rompetrol au inceput sa creasca de la inceputul lunii septembrie, inainte ca tranzactia sa fie parafata. Practic, pentru cei care si-ar fi creat la inceputul acestei luni un portofoliu de actiuni emise de cele trei companii, cresterea medie ar fi fost de peste 70%. Ceea ce inseamna ca detinatorii de actiuni la companiile petroliere au obtinut cel mai mare profit in luna septembrie, chiar daca si alte titluri cotate pe piata au atras investitori si au inregistrat cresteri ale cotatiilor.
Efervescenta a cuprins si titlurile emise de companiile petroliere care nu au legaturi directe cu SNP Petrom si cu grupul Rompetrol. Avand in vedere interesul manifestat de grupul OMV pentru rafinaria Petromidia, cotatiile societatii Oil Terminal au crescut si ele cu 50% in ultima luna. Actionarii de la LUKoil au inregistrat un profit de 135% fata de sfarsitul lunii august.
Schimbarile din piata petrolului au impartit in doua tabere operatorii pietei de capital. O parte din brokeri se declara dezamagiti de implicarea OMV in Rompetrol, ei apreciind OMV ca fiind singurul potential cumparator serios al SNP Petrom. Ei sustin ca aceasta tranzactie reduce dramatic sansele de privatizare a SNP. De cealalta parte, alti brokeri afirma ca piata petroliera abia acum se incinge, si parteneriatul dintre OMV si Rompetrol va atrage investitori mai seriosi pentru Petrom. Ambele tabere apreciaza ca actiunile companiilor petroliere listate pe piata de capital ar putea fi atractia numarul unu pentru investitori in aceasta toamna.