In ultimii ani, piata timisoreana a crescut consecvent in locuinte de lux destinate inchirierii: vile noi, case vechi boieresti renovate, apartamente recompartimentate si reamenajate. Toate au in comun finisajele moderne, baile echipate dupa cele mai inalte standarde de calitate, centrale termice proprii si pardoseli de gresie si parchet laminat. Case vechi, stil, sau vile noi, construite dupa revistele nemtesti, tot mai multe oferte ingroasa bazele de date ale agentiilor imobiliare timisorene. „In ultima vreme a crescut mult oferta, in raport cu cererea, ceea ce a dus la cresterea gradului de neocupare. Cele mai multe sunt vile noi, circa 90-95% din totalul celor intrate in circuitul de piata. Tendinta clara a acestui an este de crestere, de nevoie, a ofertei. Circa 50% din proprietarii care apeleaza la inchiriere sunt timisoreni care le-au construit recent si nu mai au posibilitati financiare. De aceea stau in conditii modeste pentru a strange bani, nu pentru ca nu ar dori sa locuiasca in aceste vile”, afirma stefan Kallos, director al agentiei imobiliare E.K.S. Company. Jumatate din proprietarii care-si inchiriaza vilele sunt astfel timisoreni stramtorati, care si-au facut in mod optimist calculele atunci cand si-au construit vile noi si au descoperit la sfarsit ca acest efort i-a epuizat financiar. Acum profita de case pentru a avea o sursa suplimentara de venit, dar concurenta este din ce in ce mai mare si clientii sunt tot mai greu de convins.
Cealalta jumatate din proprietari sunt insa oameni de afaceri, care au construit vilele sau le-au cumparat special pentru inchiriere. Chiar daca in acest an pretul locuintelor de lux a crescut cel mai putin in comparatie cu celelalte tipuri de bunuri imobiliare (garsoniere, apartamente de doua camere si terenuri), totusi exista investitori si in acest domeniu.
In Timisoara, cea mai buna afacere au facut-o anul trecut cei care au plasat banii in garsoniere si apartamente mici. Aici rata de capitalizare a fost de 70-80%, anul acesta pretul fiind aproape dublu fata de anul trecut, sustine stefan Kallos. si terenurile constituie investitii bune, in zonele in plina dezvoltare urbana preturile crescand cu 40-60%.
Vila din imagine a fost un bun plasament, dar costisitor. Pentru reamenajarea ei, echiparea cu instalatii moderne, schimbarea mobilierului si construirea unui garaj, proprietarul a investit foarte mult. De exemplu, numai candelabrul din casa scarii a costat 10.000 USD. Aerul de epoca al casei a meritat insa conservat, pentru ca el confera noblete si face din aceasta resedinta o oferta iesita din comun. „Probabil, vila este cea mai scumpa de pe piata timisoreana, dar avand in vedere costul de achizitie, costurile reconstructiei si valoarea deosebita a mobilei, pare a fi just pentru cei care apreciaza calitatea”, afirma stefan Kallos.
Scara interioara din lemn, stucaturile tavanelor, candelabrele, tablourile si gradina frumos amenajata fac din aceasta vila ultracentrala o oaza de liniste, confort si noblete, in plin secol XXI.    

Calificative vila Timisoara

Amplasament: HHHHH
Imobilul este situat ultracentral, dar intr-o zona linistita: foarte apropiata de sediul Prefecturii si Politiei Municipale.
Suprafata si dotari: HHHHH
Imobilul are o suprafata desfasurata de 420 mp, pe trei nivele. La parter se afla un living, o camera de primit oaspeti, o bucatarie, o baie si holuri, iar la etaj, un alt living, doua dormitoare, o baie, un dresing si o terasa mare. Vila are garaj si centrala termica proprie. Baile au fost refacute integral si au instalatii moderne.
Lumina naturala, spatiu verde: HHHHH
Toate camerele au ferestre mari, luminoase. Datorita curtii largi, de 1.200 mp, casa nu este umbrita de alte constructii, ci doar de copacii mari, care o inconjoara. In spatele casei se afla o frumoasa gradina de flori.
Grad de intretinere a cladirii: HHHH
Vila a fost construita la inceputul secolului trecut, dar a fost renovata si reamenajata in interior anul acesta.
Finisaje si atmosfera: HHHHH
Casa este eleganta si degaja un aer de sfarsit de secol XIX, conferit de mobilierul valoros, de tablourile vechi, de candelabrele princiare si scara interioara.
Shopping: HHHHH
La 300 metri se afla un supermarket local, iar la cinci minute de mers cu masina, Piata Badea Cartan.
Raport pret-calitate: HHHHH
Chiria lunara pentru intreaga vila este de 3.000 USD/luna in varianta nemobilata si 4.000 USD/luna cu mobilier cu tot.

stiri

ANL a dat in folosinta primele 261 de apartamente de inchiriat
In ultimele doua saptamani au fost incheiate lucrarile de constructie a 33 de apartamente in Ploiesti, 130 de unitati in Drobeta-Turnu Severin si aproape o suta de apartamente in judetul Bistrita, in orasele Bistrita Nasaud si Beclean. Construirea celor 261 de apartamente, in mare parte cu suprafete mici, garsoniere sau apartamente cu doua camere, a costat 218 miliarde de lei, bani care provin de la buget si din finantari externe rambursabile. In total, anul trecut si in acest an au fost demarate lucrarile de construire a peste 8.000 de astfel de locuinte, din care aproape 3.000 vor fi date in folosinta anul acesta, potrivit declaratiilor ministrului Miron Mitrea.
Agentia Nationala pentru Locuinte (ANL) construieste aceste blocuri si le preda apoi primariilor locale, care intocmesc liste de repartitii pentru inchiriere. Conditiile obligatorii sunt ca viitorii locatari sa aiba sub 35 de ani, sa aiba studii superioare, insa consiliile locale pot stabili si alte conditii, in functie de necesitatile zonei. Contractele de inchiriere sunt pe termen lung, de cinci ani, iar chiria este stabilita de primarie. Pana acum, la apartamentele de la Ploiesti si Bistrita, aceasta a fost modica, in jur de 200.000 lei/luna.

Mutarea agentiei Tempo, cea mai mare tranzactie imobiliara a lunii mai
Tempo a inchiriat 1.500 mp la primele patru etaje din noua cladire de birouri Matrix, situata in zona centrala a Capitalei, intre Piata Unirii si Piata Universitatii. Tranzactia s-a facut prin intermediul firmei de consultanta imobiliara Colliers International. Matrix a fost dat in folosinta in acest an si are in total o suprafata desfasurata de 2.300 mp, dispusa pe patru nivele. Cladirea dispune de spatii largi pe fiecare etaj fiind construita la standarde inalte de calitate: are unitate centrala de aer conditionat, doua lifturi, sistem de securitate permanent si 24 locuri proprii de parcare.

Consolidarile si reparatiile de locuinte sunt scutite de taxa de 0,7%
Guvernul a aprobat modificarea si completarea art.40 din Legea nr. 10/1995 privind calitatea in constructii. Astfel, alineatul 1 al art. 40 va avea urmatorul cuprins: „investitorii sau proprietarii vor vira lunar catre Inspectoratul de Stat in Constructii o suma echivalenta cu o cota de 0,70 % din cheltuielile pentru executarea constructiilor si lucrarilor prevazute la art. 2 al Legii nr. 10/1995 si pentru care se emit, in conditiile legii, autorizatii de construire, cu exceptia proprietarilor persoane fizice care executa lucrari de consolidare si reparatii la locuintele din proprietate. Calculul si virarea sumelor respective se fac esalonat, concomitent cu plata prestatiilor”. Inspectoratul de Stat in Constructii (ISC) utilizeaza 70% din fondul astfel constituit pentru indeplinirea atributiilor, potrivit prevederilor legale, si vireaza 30% din acest fond in contul Ministerului Lucrarilor Publice, Transporturilor si Locuintei. (Maria Seder)