„Suna ca o plângere obosită a unui protestatar Occupy Wall Street: băncile sunt lacome, s-au jucat cu credite riscante şi acum întind din nou mâna. Doar că de data asta afirmaţia aparţine unui preşedinte”, scrie The Economist. Este vorba despre declaraţiile de săptămâna trecută, făcute de Băsescu la Conferinţa organizată de revista britanică la Bucureşti, când preşedintele a reacţionat la cererea Băncii centrale a Austriei către băncile cu capital austriac, de a limita finanţările pentru Europa de est. Revista citează apoi declaraţiile dure ale preşedintelui, cele în care reamintea că privatizarea băncilor a fost şi o condiţie a aderării la UE.
Deşi chiar la conferinţă mai mulţi bancheri au reacţionat, dând asigurări că România este în continuare atractivă, sistemul bancar local este unul solid, iar riscul de faliment a vreunei bănci româneşti este „zero”, comentatorul The Economist nu este prea convins. El citează un raport al economistului şef al Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, Erik Berglof, în care acesta vorbeşte despre posibila contagiune a problemelor din zona euro către estul european, prin intermediul subsidiarelor bancare.
„Capacitatea guvernelor vest-europene de a susţine sistemul bancar a ajuns, clar, la limită. (…) Lăsând subsidiarele bancare să devină orfane în timp ce criza se înrăutăţeşte în ţările-mamă va sabota încrederea în sistemele financiare ale Europei emergente”, se arată în raportul citat.
The Economist încheie prin a susţine că temerile preşedintelui Băsescu nu sunt lipsite de temei, aducând ca argument pierderile înregistrate de Erste Bank (proprietara BCR) în România, de 726 mil. euro şi zvonurile care vin dinspre Raiffeisen cu privire la o retragere completă din Est.