Tesla, cele mai slabe vânzări din ultimele 15 luni

Tesla Inc a avut un început lent în trimestrul doi pe piața europeană, contrar așteptărilor directorului general Elon Musk, care anticipa o performanță mai bună decât cea din primele luni ale anului. Conform datelor publicate de Asociația Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA), înmatriculările de vehicule Tesla au totalizat 13.951 unități în aprilie, reprezentând un declin de 2,3% față de aceeași perioadă din 2023 și cel mai redus nivel din ianuarie 2023. Aceste rezultate contrastează cu trendul general al pieței europene, care a înregistrat o lună încurajatoare pentru vânzările de vehicule electrice (EV).

Luna precedentă, compania a raportat un declin similar al livrărilor de la fabrica sa din Shanghai, în ciuda creșterii solide a vânzărilor de vehicule electrice în China, cea mai mare piață auto din lume.

Într-o declarație adresată investitorilor pe 23 aprilie, Musk a exprimat încrederea că compania se va redresa în trimestrul doi, după problemele care au afectat producția în primul trimestru din 2024.

„Credem că rezultatele Tesla din trimestrul doi vor fi mult mai bune”, a declarat Elon Musk.

Acțiunile, în scădere

În deschiderea ședinței de miercuri de pe Bursa de la New York, acțiunile Tesla au înregistrat o scădere de 1,8%. În acest an, titlurile companiei au înregistrat deja un declin de 25%.

Elon Musk
SURSA FOTO: Youtube

În ultimele luni, țări precum Germania și Suedia au redus sau au oprit subvențiile pentru achiziționarea vehiculelor electrice, ceea ce a afectat vânzările în Europa. În paralel, producătorii auto, inclusiv Volkswagen AG și Mercedes-Benz Group AG, și-au revizuit planurile de producție, cu Volkswagen pregătind mai multe vehicule hibride plug-in, iar Mercedes continuând producția de automobile cu motoare cu ardere internă.

În urma retragerii subvențiilor în Germania, cea mai mare piață auto europeană, compania a avut o performanță sub așteptări. În ansamblu, vânzările de EV pe piața germană au stagnat în aprilie, în timp ce vânzările Tesla au înregistrat o scădere de 32%.

În Marea Britanie, înmatriculările Tesla au înregistrat o scădere de 25% în aprilie, iar în primele patru luni ale acestui an au consemnat un declin de 14%.

Informații despre companie

Tesla este o companie de vehicule electrice și energie, fondată în 2003. Misiunea lor este să accelereze tranziția lumii către energie durabilă, oferind produse de înaltă calitate și inovatoare. Principalele produse ale companiei sunt vehiculele electrice, inclusiv sedanul Model S, sedanul de lux Model 3, SUV-ul compact Model Y și SUV-ul de lux Model X, precum și camioneta electrică Cybertruck și ATV-ul electric. Tesla oferă, de asemenea, sisteme de stocare a energiei, cum ar fi Powerwall, Powerpack și Megapack, care permit consumatorilor și companiilor să stocheze și să gestioneze energia produsă de surse regenerabile, cum ar fi panourile solare. Compania este recunoscută pentru tehnologiile avansate de propulsie electrică, autonomie și design inovator.