Statele Unite cheltuiesc aproximativ 740 de miliarde de dolari pentru dotarea armatei. O parte dintre acești bani merg și către DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency), agenția din cadrul Departamentului Apărării al Statelor Unite care are rolul de a dezvolta noi tehnologii pentru armată.
DARPA a lansat recent o provocare către toți producători de roboți. Aceasta constă în crearea unui robot capabil să funcționeze în cele mai dificile condiții de mediu, capabil să conducă un automobil și să utilizeze instrumente create pentru oameni.

DARPA le cere celor care vor lua parte la competiție ca robotul să poată îndeplinii următoarele funcții:

– Robotul va fi capabil să deschidă portiera unui vehicul, să se urce la volan şi să conducă către o destinaţie precizată
– Robotul va fi capabil să iasă din vehicul, să închidă uşa şi să o deschidă cu o cheie
–  Robotul va trebui să parcurgă o distanţă de 100 de metri de moloz
– La capătul traseului robotul se va urca pe o scară
– Robotul va localiza o conductă spartă de gaz toxic pe care o va sigila
– Robotul va localiza o pompă spartă şi o va înlocui
Aceasta este ce mai nouă ințiativă a celor de la DARPA după ce în trecut americanii s-au concentrat pe crearea mașinilor care se conduc singure. În ceea ce privește roboții, anul acesta DARPA a prezentat unul capabil să alerge cu 29 de kilometri pe oră și un altul care poate căra o greutate de peste 200 kg, având o autonomie mai mare de 32 km, fiind în acelaşi timp incredibil de silenţios.
<iframe width="640" height="360" src="http://www.youtube.com/embed/mclbVTIYG8E" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>