Patriarhia Română a intervenit marți, 5 decembrie, după ce DNA a anunțat că îl urmărește penal pe ÎPS Teodosie. Astfel, autoritățile bisericești au subliniat că sunt interesate, precum cele judiciare, de elucidarea oricărui caz de corupție reală.

ÎPS Teodosie este urmărit penal

„Autoritățile judiciare, ca și cele bisericești, sunt firesc interesate de elucidarea oricărui caz de corupție reală. Sancționarea și combaterea acestui flagel societal, care poate afecta inclusiv Biserica, este în primul rând o datorie morală. Una a cărei împlinire onorează și a cărei neîmplinire dezonorează”, a transmis Patriarhia Română.

Reprezentanții Patriarhiei Române au subliniat că legea civilă și legea morală sunt date pentru a fi respectate spre binele comunității, inclusiv ecleziale.

Este suspectat de săvârșirea infracțiunii de cumpărare de influență

Amintim că Arhiepiscopul Tomisului este suspectat de săvârșirea infracțiunii de cumpărare de influență. În acest context, procurorii DNA Constanța au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de el.

„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de suspecții Petrescu Teodosie, arhiepiscop al Tomisului (funcționar public în sensul legii penale), pentru săvârșirea infracțiunii de cumpărare de influență, precum și P.I., un consilier în cadrul Arhiepiscopiei Tomisului, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la cumpărare de influență”, au transmis autoritățile într-un comunicat de presă.

Ordonanța procurorilor arată că suspectul „ar fi promis suma de 160.000 lei unui om de afaceri”. Aceasta reprezenta „un procent de 20% din suma de 800.000 lei, pe care acesta din urmă ar fi trebuit să o obțină pentru Arhiepiscopia Tomisului”.

Suma ar fi fost obținută „în urma folosirii influenței pe care ar fi afirmat că ar fi avut-o asupra funcționarilor cu drept de decizie în această privință din cadrul Secretariatului de Stat pentru Culte”.

„În luna iulie a anului 2023, suspectul Petrescu Teodosie, în calitatea menționată mai sus, ar fi promis suma de 160.000 lei unui om de afaceri (martor în cauză), reprezentând un procent de 20% din suma de 800.000 lei, pe care acesta din urmă ar fi trebuit să o obțină pentru Arhiepiscopia Tomisului, în urma folosirii influenței pe care ar fi afirmat că ar fi avut-o asupra funcționarilor cu drept de decizie în această privință din cadrul Secretariatului de Stat pentru Culte”, arată ordonanța procurorilor.

Celor doi suspecți li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile

La acea discuție ar fi participat și celălalt suspect. Este vorba despre cel care ar fi negociat cu omul de afaceri termenii în care urma să fie pusă în practică „înțelegerea” respectivă.

Suma de 800.000 lei ar fi urmat să fie utilizată pentru finanțarea unor lucrări de construcție ori reabilitare. Erau vizate unitățile de cult aflate în subordinea Arhiepiscopiei Tomisului.

Potrivit autorităților, celor doi suspecți li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile.

„La acea discuție ar fi participat și celălalt suspect, acesta fiind cel care ar fi negociat cu omul de afaceri termenii în care urma să fie pusă în practică <înțelegerea> respectivă. Suma de 800.000 lei ar fi urmat să fie utilizată pentru finanțarea unor lucrări de construcție ori reabilitare a unităților de cult aflate în subordinea Arhiepiscopiei Tomisului. Celor doi suspecți li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală”, este scris în comunicatul menționat anterior.