Președintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a declarat că de la Pristina au venit luni seară două veşti proaste, respectiv că se mențin taxele până când Serbia nu recunoaște independența Kosovo și că se va forma o armată, veşti care reprezintă un semnal că urmează o catastrofă dacă cineva nu reuşteşte să țină în frâu Pristina.

„Sunt foarte îngrijorat de faptul că autoritățile albaneze nu vor nici măcar să audă despre eliminarea taxelor ilegale introduse împotriva Republicii Serbia. Ei au constatat că aceste taxe vor continua să existe până când Serbia va recunoaște independența Kosovo. Cealaltă veste proastă este că albanezii din Kosovo au anunțat formarea armatei Kosovo la 14 decembrie, lucru care contravine Constituției lor și acordului cu NATO” a spus Vucic și a remarcat că „acesta reprezintă un pericol pentru țara noastră” şi că „Mâine voi avea convorbiri cu reprezentanții Chinei, Rusiei, probabil şi SUA”. În legătură cu anunțul că la 14 decembrie Pristina va forma armata, președintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a declarat că mâine (marţi -n.r.) se va consulta cu reprezentanții Rusiei, Chinei, și, cel mai probabil şi ai Statele Unite ale Americii..”După aceea vom decide dacă vom solicita o sesiune a Consiliului de Securitate al ONU. Nu pentru că ne așteptăm la ceva, ci pentru că vrem să facem tot ce depinde de noi”, a declarat Vucic reporterilor.

„Gândiți-vă bine înainte de a porni în orice aventură”, a transmis Pristinei luni seara preşedintele Aleksandar Vucic. În discursul său Vucic a amintit că Kosovo nu are dreptul la armată, chiar şi nici în conformitate cu propriile lui legi, precum și nici dreptul la noi taxe, potrivit Acordului de Asociaţie i Stabilitate (ASA), CEFTA și în conformitate cu toate acordurile regionale, dar, așa cum s-a dovedit, ei nu renunță la o astfel de mișcare, în ciuda apelurilor făcute de UE, deoarece, aşa cum a subliniat, cred că au aliați mai puternici. Președintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a cerut luni seara sârbilor din Kosovo-Metohija să nu răspundă la isteria Pristinei şi să rămână calmi şi Pristinei i-a transmis să se gândească de două ori înainte de a porni spre orice aventură.

În discursul său extraordinar Vucic le-a cerut sârbilor, în ajunul adunării programate pentru mâine, să rămână calmi şi ca la isteria Pristinei să nu răspundă în acelaşi mod, ci cu răbdare și calm.