Marina Americană a declarat că această operațiune a respectat libertăţile şi utilizările legale ale mării

„Această operaţiune de libertate de navigaţie a respectat drepturile, libertăţile şi utilizările legale ale mării”, a declarat marina americană într-un comunicat, precizând că nava a trecut în apropiere de insulele Spratly.

Nava a trecut la mai puţin de 12 mile nautice, adică la 22 de km de reciful Mischief, revendicat de China şi de alte ţări din regiune, adaugă comunicatul.

Trecerea acestei nave americane într-o zonă contestată a avut loc în condiţiile în care China întreprinde pentru a treia zi consecutiv exerciţii militare de mare anvergură lângă Taiwan, pentru a protesta împotriva unei vizite a preşedintei taiwaneze Tsai Ing-wen în SUA.

China a condamnat luni pătrunderea distrugătorului american într-un sector din Marea Chinei de Sud revendicat de Beijing.

Tian Junli: USS Milius a pătruns ilegal în apele din apropierea recifului Meiji fără aprobarea guvernului chinez

„Distrugătorul lansator de rachete USS Milius a pătruns ilegal în apele din apropierea recifului Meiji în insulele Nansha ale Chinei, fără aprobarea guvernului chinez”, a declarat Tian Junli, purtătorul de cuvânt al comandamentului teatrului de operaţiuni sud al armatei chineze, într-un comunicat, adăugând că forţele aeriene ale Beijingului „au însoţit şi au efectuat o supraveghere a navei”.

China a mobilizat avioane cu „muniţii reale” pentru a simula o „încercuire” a Taiwanului.

China a anunţat luni că a mobilizat avioane de vânătoare care „transportă muniţii reale” pentru a întreprinde „lovituri simulate” lângă Taiwan, precum şi portavionul său Shandong, informează AFP.

„Mai multe grupuri de avioane de vânătoare H-6K ce transportă muniţii reale au efectuat mai multe valuri de lovituri simulate asupra unor ţinte importante ale insulei Taiwan”, a anunţat televiziunea de stat CCTV.

Potrivit Comandamentului teatrului de operaţiuni Est al armatei chineze, portavionul Shandong „a participat la exerciţiul zilei”.

Beijingul încearcă să simuleze cu testele sale militare „o încercuire” a Taiwanului, se arată într-un comunicat al armatei chineze. Zeci de avioane au fost desfăşurate pentru a aplica o „blocadă aeriană” a teritoriului revendicat de Beijing, potrivit CCTV.

Ministerul Apărării al Taiwanului a anunţat, la rândul său, că a detectat luni 11 nave de război şi 59 de avioane chineze în jurul insulei.

Armata chineză „continuă să conducă exerciţii militare în jurul Taiwanului”, a anunţat ministerul, precizând că avioane de luptă şi bombardiere se numără printre aparatele reperate în jurul orelor locale 10:00.

Oficiali chinezi şi japonezi de rang înalt s-au reunit luni la Tokyo pentru a discuta de problemele maritime

Oficiali chinezi şi japonezi de rang înalt s-au reunit luni la Tokyo pentru a discuta probleme maritime privitoare la apele teritoriale contestate din Marea Chinei de Est, în timp ce forţele armate ale Beijingului desfăşoară exerciţii militare în jurul Taiwanului, informează Reuters.

China consideră insula Taiwan o parte a teritoriului său, deşi aceasta este de facto independentă, şi nu a exclus niciodată recurgerea la forţă pentru a o aduce sub control.

Înaintea discuţiilor cu partea japoneză, şeful delegaţiei chineze, Hong Liang, a declarat că obiectivul său este cooperarea cu Japonia în domeniul maritim şi că se aşteaptă la o „conversaţie profundă” cu omologii săi niponi.

Un purtător de cuvânt la cel mai înalt nivel al guvernului de la Tokyo a afirmat că Japonia urmăreşte permanent şi „cu mare interes” manevrele chineze din vecinătatea Taiwanului. „Importanţa păcii şi stabilităţii în Strâmtoarea Taiwan nu priveşte doar securitatea Japoniei, ci şi stabilitatea comunităţii internaţionale în ansamblu”, a spus în faţa presei secretarul şef al cabinetului nipon, Hirozaku Matsuno.

Navele pazei de coastă nipone şi chineze se confruntă frecvent în apele din jurul unor insule controlate de Japonia, numite de chinezi Senkaku, iar de chinezi Diaoyu. Statele Unite nu au nicio poziţie oficială privind suveranitatea teritoriilor respective, însă au afirmat că vor considera orice încercare a Chinei de a ocupa insulele drept un atac asupra unui aliat.

China şi Japonia au stabilit luna trecută o legătură telefonică directă la nivel militar, în vederea evitării incidentelor maritime şi aeriene în apele disputate