Departamentul pentru Siguranţă Naţională din SUA finanţează un proiect de dezvoltare a unor telefoane mobile capabile să „miroasă” gazele toxice şi să transmită alerte prim sms, pentru a îmbunătăţi reacţia autorităţilor în cazul unor atacuri teroriste cu arme chimice.

Proiectul este derulat la Universitatea California San Diego şi se bazează pe o tehnologie dezvoltată de compania americană reVision, consultant şi dezvoltator de proiecte IT pentru autorităţile federale şi locale din SUA.

Aşa-numitul „smell phone” a pornit de la ideea dezvoltării unui senzor care să poată detecta diverse mirosuri şi să poată face diferenţa între acestea, potrivit unui reportaj Reuters.

Astfel, potrivit unui profesor care participă la proiect, telefonul cu miros se bazează pe un senzor cu numeroase orificii şi substanţe chimice care îşi schimbă culoarea în funcţie de gazele care pătrund. O lentilă detectează culorile, apoi un software procesează semnalele şi transmite alerte prin sms dacă a detectat o substanţă calificată drept ameninţare.

În experimentele preliminare, telefonul a detectat mai multe gaze periculoase, inclusiv gazul sarin, utilizat în 1995 într-un atentat la metroul din Tokyo, care a ucis 12 persoane şi a spitalizat 5.000.

Reprezentanţii reVision arată că principalul scop al investiţiei este să alerteze autorităţile şi populaţia imediat ce un telefon ar detecta astfel de gaze. Compania susţine că implementarea tehnologiei în industria telefoanelor mobile ar costa producătorii numai câţiva cenţi pe unitate.

SURSA: Mediafax